Halottnak a csók a devizahitelesek mentőcsomagja

Pénzcentrum2009. február 9. 05:55

A kormányzat devizahiteleseket segítő csomagja inkább politikai aktus volt, mint valós segítségnyújtás, ez mostanra nyilvánvalóvá vált. De mit lehetne még tenni, hogy ne fulladjon bele a lakosság a meggondolatlanul felvett hiteleibe?

A kormányzat még november 9-én fogadtatta el kilenc nagy pénzintézettel hogy külön költség nélkül válthatják át forint alapú hitelre fennmaradó tartozásukat a devizahitelesek december 31-ig. Ugyanezen határnapig a bankok "rugalmasan kezelik" a devizahitelesek előtörlesztési kérelmét. Hosszabb távon érvényes, hogy az önhibáján kívül, különösen munkahelye elvesztése miatt nehéz helyzetbe került adós kérésére a törlesztés átmeneti könnyítésére kerülhet sor a bankok egyedi döntése alapján. Ugyancsak hosszabb távon érvényes, hogy amennyiben a devizahitel törlesztőrészlete jelentősen megemelkedne, külön díj nélkül lehetőség nyílik a hitel átütemezésére, a hitel meghosszabbítására, ezáltal a havi részlet csökkentésére.

Már maga a megállapodás kinézete is azt sugallta, hogy kormányzati propagandáról volt csupán szó, hiszen egy fél oldalas dokumentum készült, melynek alsó felét a kilenc pénzintézet vezető szignálták - egyértelműen nem nagy lelkesedéssel. Az azóta eltelt időszak azonban bebizonyította, hogy valóban nem sok haszna volt a paktumnak. Egy magát megnevezni nem kívánó banki forrásunk szerint a mintegy 6-700 ezer magyar devizahiteles lakást mindössze 900-an váltották át devizaalapú hitelüket forintalapúra és 4000-re tehető azok száma, akik előtörlesztettek.

Az előtörlesztési költségek enyhítése nyilvánvalóan csak egy rendkívül szűk réteget érinthet, hiszen a legtöbben nem azért vesznek fel súlyos milliókat, mert van pénzük. Akiknek mégis megszaladt, és megtehetnék, azok pedig dilemmázhatnak azon, vajon ilyen árfolyamon érdemes-e megtenni, vagy inkább kivárnak, hátha egy későbbi időpontban jobb kondíciókkal tehetik ezt meg.

A forintalapú hitelre való váltás külön problémája, hogy akik már rendelkeztek devizahitellel, csak piaci kamatozású forinthitelre válthatják át, melynek törlesztőrészlete még a mostani árfolyamok mellett is 30-40 százalékkal magasabb. Szó sem lehet támogatott lakáshitelről, még akkor sem, ha eredetileg ugyanezzel a lakással jogosult lett volna rá az igénylő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Banki informátorunk szerint a bankoknak sokkal inkább fedezeti opciókkal kell(ett volna) biztosítani, hogy a hitelek törlesztőrészletei ne szabaduljanak el ennyire. (Az OTP-nél egy ideig volt is ilyen akció.) Ennek költségeit nyilván át kell hárítani az ügyfelekre, de a mostani helyzet egyértelműen bebizonyította azt, hogy igenis van létjogosultsága ennek az opciónak. Sőt, továbbfűzve a gondolatmenetet, maga a nemzeti bank is beszállhatna a forint fedezeti ügyletek kötésébe a kereskedelmi bankok begyűjtött pénzével. Ha már a magyar sajátosságokból adódóan az árfolyamkockázat-mentes forinthiteleknek egyelőre nincs létjogosultsága Magyarországon. Lakni pedig valahol kell.

Címkék: