Véget vetnének az egyoldalú kamatemeléseknek!

Pénzcentrum2009. február 3. 08:30

Már az Országgyűlés asztalán fekszik az a törvénymódosítás, amely a jelenleginél lényegesen szigorúbb feltételekhez kötné a bankoknak az egyoldalú szerződésmódosítást. A fogyasztóvédőknek tetszik a javaslat, míg a pénzintézetek szerint a túl szigorú és rugalmatlan szabály a hitelek drágulásához vezethet - írja a Népszabadság.

A miniszterelnök több segítséget vár a devizahitel adósok terheinek mérséklésére irányuló feladatok megvalósítása során a pénzintézetektől. Gyurcsány megbeszélést folytatott az ügyfelek védelméről a pénzügyi felügyelet, a versenyhivatal és a bankszövetség vezetőivel. A kormány szigorítaná a hitelszerződések egyoldalú módosításának feltételeit, különös tekintettel a kamatemelésre, a díjak, valamint költségek módosítására.

A pénzintézetek elfelejthetnék a "megváltozott piaci körülmények" indoklás megjelölését, helyette egyértelműen megfogalmazott magyarázatot kell a változtatások mellé fűzni. A jelenlegi 15 napos értesítési határidőt 60 napra emelnék, az ügyfelet két hónappal a módosítás előtt írásban értesíteni kellene az új feltételekről és kondíciókról.

Címkék: