Megszűnnek a hátrányos kistérségi pályázatok!

Pénzcentrum2009. január 26. 09:15

Megszűnnek a hátrányos helyzetű kistérségek számára kiírt pályázatok a gazdaságfejlesztési operatív programokon belül. Az új konstrukciók szerint bárki fejleszthet bárhol bármit, csak történjen valami - írta a Napi Gazdaság.

A véleményezés alatt álló pályázatok kiírásai arról tanúskodnak, hogy megszűnnek a kifejezetten a hátrányos térségeknek kiírt tenderek. Az elnevezések és a prioritások nem változnak, de pályázatokra bármely térségben lehet szavazni. A különbség mindössze annyi, hogy az elmaradottabb térségekben a támogatás mértéke magasabb, mint egyéb helyeken.

A területi korlátozás eltörlése mellett a pályázó cégek mérete sem lesz visszatartó erő: lényegében bárki bárhol csinálhat bármilyen komplex beruházást, bővítést korszerűsítést. A nyitásra főleg azért került sor, mert félő, hogy az eredeti kiírásban szereplő korlátozások miatt óriási összegű pályázati pénzek "ragadnának benn" a rendszerben.

A pályázatok elő kiírása körül a legnagyobb probléma nem az volt, hogy a cégek nem akartak pályázni, hanem az, hogy a feltételeknek egyszerűen nem tudtak megfelelni. Sok esetben nem volt elegendő szakképzett munkaerő, de az infrastruktúra hiánya és sok vállalkozásvezetőnek elvette a kedvét a pályázati kiírásoktól.

Címkék: