Bajba kerülhetnek a diákok - A válság az amerikai egyetemistákat is utolérte

Pénzcentrum2009. január 22. 12:40

A gazdasági válság mélyülése miatt komolyan aggódnak az amerikai diákok. A kormányzati kiadások emelkedése és a pénzintézetek likviditási problémái miatt ugyanis kérdéses, hogy a továbbiakban milyen úton teremtik elő a tanulmányaik finanszírozásához szükséges összeget. Jelenleg három amerikai egyetemistából kettő rendelkezik diákhitellel.

Az amerikai egyetemisták megélhetési költségei (oktatás, szállás, étkezés, stb.) 439 százalékkal (!) magasabbak, mint az 1980’as évek elején - derül ki a National Centre for Public Policy and Higher Education friss tanulmányából. A megélhetési költségek még akkor is gyorsan nőttek, ha a diákok csak a legalapvetőbb dolgokra költöttek.

A College Board nevű amerikai diákszervezet előrejelzése szerint az állami egyetemeken tanulóknak idén átlagosan 6,5000 dollárra lesz szükségük tanulmányaik finanszírozásához, a magánegyetemeken ugyanez a 25,000 dollárt is elérheti.


A több ezer dolláros összeg igen nagy terhet ró az alacsony és közepes jövedelmi kategóriába tartozó családok számára, pedig a munkanélküliség emelkedése (decemberben 16 éves csúcsra, 7.2 százalékra emelkedett az USA munkanélküliségi rátája), az ingatlanárak esése (az S&P Case-Shiller lakásárindex szerint októberben a 20 legnagyobb amerikai városban 18 százalékkal értek kevesebbet a lakások, mint egy évvel korábban), valamit nyugdíj-megtakarításaik csökkenése miatt már így is szorosabbra kellett húzniuk a nadrágszíjat.

Sok család estében ez olyan méreteket öltött, hogy nem tudták tovább finanszírozni egyetemen tanuló gyermekük megélhetési költségeit, következésképpen jelentősen nőtt a diákhitelfelvevők aránya. Jelenleg háromból diákból kettő rendelkezik diákhitel-szerződéssel az USA-ban. (Tíz év alatt több mint duplájára - 41-ről 87 milliárd dollárra - nőtt a diákhitelek állománya.) Tavaly a diákok tartozása átlagosan 20,000 dollár volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A College Board előrjelzése szerint a hitelfelvevők számának csökkenésére egyelőre nem számíthatunk, mivel sem családjuktól sem egyetemüktől nem számíthat támogatásra a diákok többsége. Néhány kivételtől eltekintve - részben az állami megvonások miatt - ugyanis maguk az egyetemek is finanszírozási problémákkal küzdenek, ezért nincs lehetőségük arra, hogy bármilyen juttatásban részesítsék a tanulókat.

A diákok pénzügyi helyzetének romlása nem csak a diákság, hanem az állam számára is komoly problémát okoz. A kormányzat forrásai ugyanis szűkösek (a növekvő kiadások miatt 2008-ban a költségvetés hiánya minden korábbinál magasabbra, 455 milliárd dollárra emelkedett) és bár a megélhetési költségek emelkedése miatt már módosították az igénybe vehető (hitel)összeget, az nem minden esetben fedezi a diákok teljes költségét.

Éppen ezért egyre több diák fordul egyéb forrásokhoz. Az előző tanévben a magas - akár 19 százalékos - kamatok ellenére (az állam 6.8 százalékos kamatot számít fel a diákhitelek után) 17.5 milliárd dollárnyi hitelt vettek fel a diákok a különböző, nem állami forrásokból - derül ki a College Board adatiból. (Ezzel a teljes hiteállományon belül több mint ötszörösére - 20 %-ra - nőtt a nem állami forrásból származó hietelek aránya.) A pénzügyi válság kirobbanása és a csődbe ment pénzintézetek számának emelkedése miatt - ide értve számos olyat, amely korábban diákhitelek folyósításával foglalkozott - azonban bizonytalanná vált, hogy a diákok a jövőben is számíthatnak ezekre a kiegészítő forrásokra.

Címkék: