Hódcombbal vadították meg békésiek a töltött káposztát: te megkóstolnád?

HelloVidék2025. május 19. 17:15

Nem mindennapi gasztro fogással rukkoltak elő a III. Hódfesztiválon a Békés vármegyei csapat tagjai, amelyet ezúttal a Vas megyében Hegyháthodászon rendeztek meg. A hagyományos ízeket képviselő töltött káposzta új dimenzióba lépett: az étel különleges összetevője ezúttal a három órán át bükkfán füstölt hódcomb volt.

A hódhús hazai felhasználása ugyan ritkaságszámba megy, de nem példa nélküli. Már Czifray István, a 19. század egyik legnagyobb magyar szakácsmestere is foglalkozott vele a „Magyar Nemzeti Szakácskönyv a magyar gazda asszonyok számára” című munkájában. Most újra reflektorfénybe került ez a különleges alapanyag, amelyet a Békés vármegyeiek főzték bele az egyik legikonikusabb magyar ételbe, a töltött káposztába - írta a Vaol.hu.

A békési csapatot olyan nevek erősítették, mint Závogyán Magdolna kulturális államtitkár, a Venesz-díjas Prohászka Béla mesterszakács, dr. Becsei László, a Békés Vármegyei Központi Kórház főigazgatója, és Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója.

Az étel a Békés vármegyében szokásos módon, rétegezve készült: a savanyú káposztával, pirospaprikával, babérlevéllel és borssal gazdagított fogásba ezúttal 400 darab tölteléket helyeztek. A füstölt hódcomb különleges, mély ízt adott az ételnek, amit több résztvevő is az ünnepi liba- vagy pulykahúshoz hasonlított.

„A hódhús rendkívül egészséges, alacsony kalóriatartalmú, ugyanakkor ásványi anyagban és vitaminban gazdag” – hangsúlyozta Prohászka Béla, aki korábban már készített hódmártást tökmagolajjal, valamint vörösboros lecsóban párolt hódhúst is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Závogyán Magdolna a megyei lapnak elmondta: „Békés megyében 2010–12 között indítottuk el azt a közös gondolkodást, amely összekapcsolta a gasztronómiát a szakképzéssel. Fontos számunkra a tradíció és az egészséges életmód, ezek összekapcsolása már több mint 15 éves közös munka gyümölcse.” A program részeként ma már Gasztrobusszal járják a Kárpát-medencét, hogy a hagyományos ételeket korszerű köntösben mutassák be.

A hód, amely hazánkban korábban majdnem kipusztult, mára elszaporodott – olyannyira, hogy az eurázsiai hódra vonatkozóan új szabályozás lépett életbe. Ennek értelmében október 1. és március 31. között szabályozott keretek között vadászhatóvá vált az állat, a hódgátak bontásához pedig természetvédelmi engedély szükséges. A rendeletmódosítást a védett és fokozottan védett állatfajokról szóló jogszabály egyes paragrafusainak frissítésével vezették be.

Címkék:
gasztronómia, magyar termék, magyar, hellovidék, töltött káposzta, hód,