Steiner Petra • 2020. február 20. 06:35
A gyorséttermek a közhiedelemben a mai napig az egészségtelen étkezés címszó alatt szerepelnek, mindegy, hogy amerikai multiról vagy éppen egy délkelet-európai vendéglátóhelyről beszélünk. Az élelmiszerbiztonság és a színvonal sokuknál valóban megkérdőjelezhető, de nem a legismertebb jenki franchise-nál, aki évek óta azért küzd, hogy bizonyítsa a felhasznált alapanyagok magas minőségét. Sokan nem is gondolnák, hogy a McDonald’s magyarországi hamburgereinek egyik fontos alkotóelemét, a salátát egy Csongrád megyei birtokon, Balástyán termelik, ahol a minőségben nem ismernek kompromisszumot. A családi vállalkozás gyökereiről és a magyar-amerikai együttműködésről a kertészet tulajdonosa, Becsey Zoltán beszélt.
A családban nem Becsey Zoltán az első, aki elkötelezte magát a szakma mellett, mert már a nagyapja is mezőgazdasággal foglalkozott, valamint édesapja volt az, aki az 1980-as években letette a délkelet-magyarországi gazdaság alapköveit. A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem elvégzését követően azonban 1996-ban a Becsey Kertészet tulajdonosa válaszút elé érkezett: döntenie kellett, hogy a családi vállalkozásban kamatoztatja az iskolapadban megszerzett tudást, vagy pedig külön utakat járva kezdi építeni karrierjét. Becsey Zoltán az utóbbi mellett döntött.
A Kertészeti Egyetem zöldségtermesztésben hasznosítható szaktudást keveset adott, aminek a legfőbb oka az volt, hogy nagyon kevés volt a gyakorlati oktatás, ami pedig volt, az nem feltétlenül tartozott a legkorszerűbbek közé. 1996-ban a vállalkozással indultunk egy növény-beruházási pályázaton, amit végül forráshiányra hivatkozva elutasítottak, ami szintén egy döntő momentum volt. Az itthoni kertészeteknek az egyről a kettőre való jutása egy viszonylag hosszadalmas feladatot jelentett, ebben pedig nem szerettem volna részt venni. Több pénzzel, kihívással és tapasztalattal járó munkára vágytam, így esett a választásom egy vetőmagokkal foglalkozó holland cégre, a Rijk Zwaanra
– emlékezett vissza a kezdetekre a balástyai kertészet tulajdonosa.
Az európai vállalatnál végül hét évet töltött el dél-magyarországi szaktanácsadóként, ahol számos, a mai napig fontos kapcsolatra tett szert, emellett a német, holland és spanyol szakmai utakon megszerezte azt a gyakorlati tudást, amire az egyetemi évek alatt nem nyílt lehetőség. „A hollandoktól kapott tudást vegyíteni kellett az itthoni tapasztalatokkal, mert Magyarországon sokszor a pénz állt a megoldás útjába. Hiába kínálták tálcán a hollandok a megfelelő technológiát egymillió euróért, a probléma ott kezdődött, hogy a magyar kertészeknek rendszerint ennek csak a töredéke állt rendelkezésére. Ezért olyan megoldást kellett találni, ami áthidalja az egymillió és a tízezer euró közti különbséget, technológiailag előremutató, eredményt is hoz, de kicsit magyar lesz és kínlódós” – beszélt Becsey Zoltán a ’90-es és a 2000 évek elejének kihívásairól.
A váltás gondolata végül 2003-ban fogalmazódott meg, amikor a közelgő uniós csatlakozás keltette pesszimizmus és negatív közhangulat a tetőfokára hágott, és a magyar kertészek szinte kivétel nélkül úgy gondolták, hogy a napjaik meg vannak számlálva, aminek nap mint nap hangot is adtak a szaktanácsadások alkalmával. A rossz hangulatú munkanapok ellenére azonban Becsey Zoltán koránt sem látta ilyen borúsan a saját helyzetüket, mivel a gyors egymásutánban elnyert előcsatlakozási támogatásoknak köszönhetően a Becsey Kertészet ugrásszerű fejlődésnek indult.
A balástyai vállalkozó ekkor látta elérkezettnek az időt arra, hogy tudását és tapasztalatát immáron a saját vállalkozás szolgálatába állítsa, így a kétezres évek elejétől édesapjával közösen folytatták a munkát. Rögtön az ezt követő évben ismerkedett meg feleségével, Becsey-Sári Anitával, aki minőségbiztonságért felelős személyként nyert felvételt a balástyai kertészethez, és akivel 2008 óta a feladatokat egymás közt megosztva egyengetik tovább a családi vállalkozás útját.
Együttműködés egy amerikai multival
A délkelet-magyarországi kertészet életébe már az ezredforduló előtt, 1997-ben belépett a McDonald’sszal való együttműködés, akiknek kezdetben salátát szállítottak, 2004-től 2010-ig bezárólag az év 12 hónapjában paradicsomot, majd a 2010-es évektől kezdődően felpörgették a salátabeszállítást, amely az utóbbi időszakban káposztafélékkel egészült ki. A multival való közös munka azonban nem jöhetett volna létre a Meki hazai zöldségellátója, az Eisberg Hungary Kft. nélkül.
Egészen a kétezres évek közepéig, amíg az Eisberg a salátafeldolgozó-üzem mellett salátatermeléssel is foglalkozott, a Csongrád megyei kertészet a kora tavaszi és késő őszi időszakokban szállította a friss zöldségféléket, 2010-től kezdődően pedig több más magyarországi kertészettel egyetemben teljes mértékben átvették az Eisbergtől a nyersanyag-előállítói szerepet, így a magyar mekis hamburgerekben lapuló roppanós zöld levelekért már egyedül nekik illik köszönetet mondani.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
Bár sokan máig képtelenek lemondani a gyorséttermekben kapható finom falatokról, az utóbbi években kétségtelenül felerősödtek a velük szemben megfogalmazott előítéletek, köszönhetően a mind inkább trendivé váló egészséges életmód térhódításának. Becsey Zoltán úgy látja, ma már szinte sikk azt mondani, hogy a McDonald’s kínálata nem színvonalas, holott a magas minőségi elvárásokat nap mint nap tapasztalja.
Érteni kell azt a filozófiát, amit a McDonald’s képvisel: a cég nem elégszik meg azzal, hogy tudja, ki és mit szállít neki. A Meki mögé akar menni a folyamatoknak, tudni akarja, hogy azt az alapanyagot milyen körülmények között állították elő. Éves rendszerességgel ellenőriznek, ami nem egy szívélyes látogatás, hanem A-tól Z-ig végignézik a kertészetet, és közben keresik azokat a pontokat, ahol javítani lehet a termesztés folyamatában, hogy az élelmiszerbiztonság mind magasabb szintű legyen
– hívta fel a figyelmet a kertészet tulajdonosa a szigorú követelményekre.
Sok éve már a magyarországi beszállítóknak is a McDonald’s Food Safety Standard követelményeinek kell megfelelniük, amely azonos kritériumokat fogalmaz mind a magyar, a japán, az ausztrál vagy éppen az amerikai partnerekkel szemben. A teljesség igénye nélkül néhány példa: a salátát csak kék gumikesztyűben lehet vágni (annak színe a legfeltűnőbb, ha koszosan a földön hagyják), a dolgozók kizárólag kék fémszálas sebtapaszt használhatnak (a fémdetektor azonnal érzékeli, ha felkerül a feldolgozósorra), valamint a gyomirtást kézzel és kultivátorral végzik. A kártevők ellen az integrált növényvédelem széles spektrumát felhasználják: például éjszaka UV-fénnyel gyérítik a lepkéket, csökkentve a felszívódó mérgek felhasználásával jelentkező környezetvédelmi terhelést.
Becsey Zoltán nem tagadta, hogy kezdetben többször ők sem értették a szigorú előírásokat, a vetőmagig visszakövethető dokumentációt, amely a kezdeti időszakban jelentős anyagi kiadást jelentett a kertészet számára. A minőségbiztonságba ölt pénzek jelentőségét a 2011-es súlyos e.coli-botrány igazolta, amikor a németországi haláleseteket követően az európai zöldség- és gyümölcsszektor rövid idő alatt bezuhant, ők viszont, köszönhetően a szigorú protokollnak, nem tapasztaltak jelentős forgalmi visszaesést. Ezek a szigorú kritériumok pedig végső soron garantálják, hogy utazzunk a világ bármely távoli országába, ahol McDonald’s van, ott mindenhol ugyanazt a standard minőséget és ízt fogjuk kapni, mint idehaza.
(Arról, hogy milyen kihívásokkal néztek és néznek szembe a hazai kertészetek, valamint hogyan érinti a zöldség- és gyümölcstermesztőket a potenciálisan közelgő gazdasági válság, a cikk következő részében ad választ Becsey Zoltán.)