Megszólalt a Roszatom: fontos mérföldkőhöz ért az atomerőmű építése

Pénzcentrum2024. április 26. 23:01

A Roszatom gépgyártó részlege, az Atomenergomas szentpétervári üzemében megkezdődött azoknak az öntvényeknek a kovácsolása, amelyekből a Paks II. Atomerőmű 5. blokk reaktortartályát fogják elkészíteni - olvasható a Roszatom közleményében.  

A jövőben ezekből az öntvényekből készülnek el a VVER-1200 reaktortartályt alkotó hengeres részegységek, köztük az alsó és felső csonkgyűrű, amelyeknek megmunkálása után, azokat összehegesztve jön létre a reaktortartály. A kovácsolt részegységeket a szentpétervári gyárban készítik el, amely Európa egyik legnagyobb automatizált kovácsoló üzeme. A részegységeket ezután speciális, nagy méretű alkatrészek gyártására alkalmas karusszel esztergagépeken munkálják meg.

„Azon dolgozunk, hogy a 2030-as évek elejére hálózatra kapcsolhassuk az új blokkokat. Ennek érdekében párhuzamosan zajlik a munka a paksi telephelyen és onnan több ezer kilométerre, Szentpéterváron is. Fontos számunkra, hogy az öntési folyamat után testközelből láthatjuk a reaktortartály csonkgyűrűk gyártásának első szakaszát” – hangsúlyozta Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatója.

„Jelenleg a VVER-1200-as blokkokkal megvalósuló Paks II. Atomerőmű építési területén befejeződött a résfal építése, folyamatban vannak a talajerősítési munkálatok a majdani 5. blokk területén, 2024 végére tervezzük az első adag beton beöntését az alaptestbe, ami az atomerőmű építésének kulcsfontosságú eseménye. Ezzel párhuzamosan a leendő atomerőmű fő berendezéseinek gyártási munkálatai folynak. A zónaolvadék-csapda már készen van, most pedig az 5-ös számú blokk reaktortartályának nyersdarabjait gyártjuk. Ezután következik a gőzfejlesztők, a térfogatkompenzátorok, a biztonsági rendszerek tartályai és a primer kör egyéb berendezéseinek gyártása”. A reaktorsziget primerköri berendezéseinek gyártását 2028-2029-re tervezzük, ekkora már befejeződnek a fő építési munkálatok – mondta Vitalij Poljanyin, a paksi fővállalkozó Atomsztrojexport vállalat alelnöke, paksi projektigazgató.

Háttér

A Paks II. Atomerőmű az első orosz tervezésű, VVER-1200 reaktorokkal megvalósuló atomerőmű az Európai Unió területén. A projekt a 2014. január 14-i orosz-magyar kormányközi megállapodás és az új blokkok tervezésére, a beszerzésekre, az építésre és üzembe helyezésre vonatkozó EPC-szerződés alapján valósul meg. A Paks II. Atomerőmű létesítési engedélyét az Országos Atomenergia Hivatal 2022 augusztusában adta ki. A létesítési engedély megszerzése is igazolta, hogy a projekt megfelel a magyar és az európai biztonsági szabványoknak. Oroszországban négy VVER-1200 egység már sikeresen termel, és két hasonló blokk üzemel a Fehérorosz Atomerőműben is.

Címkék:
paks, atomerőmű, paks2, atomenergia, paksi atomerőmű, roszatom,