Itt áll feketén-fehéren: küszöbön a recesszió vége, de azért messze még a jó világ

G72024. április 15. 09:15

A kiskereskedelmen belül az élelmiszerforgalomban egy minőségi javulás látható a mennyiségi bővülés helyett, ami a helyreállás első fázisa. 

A kiskereskedelem gyenge évkezdése némi meglepetést okozott mindenkinek. Ám a februári, szezonálisan és naptárhatástól tisztított adatok szerint amíg az élelmiszerüzletek forgalma volumenben csak 0,7 százalékkal bővült az előző hónaphoz képest, addig az értékváltozás 2,5 százalékos volt - írja a g7.hu

Ebből kifolyólag, ha például korábban vásároltunk tíz zsemlét a legolcsóbb fajtából, és most csak nyolc, de drágább, jobb minőségű zsemlét vásárolunk, akkor végeredményben csökken az élelmiszerforgalom. A volumen valóban csökkent, annak ellenére, hogy ugyanakkora vagy akár nagyobb értékben vásároltunk.

A gyenge élelmiszerforgalmi adatok mögött tehát már megjelenik a minőségi javulás, amely a helyreállás első fázisa.Ezt követheti a második fázisban a mennyiségi javulás, amely már a volumenadatokon át a fogyasztás bővülését is segítheti. Arra azonban, hogy ennek érdemi hatását lássuk, vélhetően az év második feléig várni kell.

Címkék:
vásárlás, ksh, kiskereskedelem, adatok, minőség, recesszió,