Végre lehullt a lepel: vallott a GVH, ezért kaphatnak extra jogköröket

Pénzcentrum2024. április 3. 14:33

Új, erős jogköröket kaphat a Gazdasági Versenyhivatal egy Igazságügyi Minisztérium által benyújtott törvénymódosítás szerint, hogy ezáltal fokozódjon a tisztességes gazdasági verseny és a fogyasztók jogainak védelme.

Ahogyan azt a Pénzcentrum is megírta, a kormány átírná a versenyjogi szabályokat. Egy salátatörvényből nemrég ugyanis derült, hogy bevezetnék az alapvető jelentőségű vállalkozások fogalmát, amelyet egy adott piacon jelentős befolyással rendelkező cégekre terjesztenének ki. Hogy ki esne bele ebbe a kategóriába, azt a Gazdasági Versenyhivatal mondhatná ki ágazati vizsgálatok alapján.

A törvényből egyúttal az is kiderült, hogy mostantól tilos minden olyan megállapodás vagy, összehangolt magatartás, amely a gazdasági versenyt akadályozza, korlátozza vagy torzítja, beleértve a vételi, vagy eladási árak meghatározását, és az egyéb üzleti feltételek közvetlen, vagy közvetett befolyásolását. Emellett az alapvető jelentőségű vállalkozásoknál a GVH kiterjetebb hatáskört kapna az ellenőrzésre.

Hogy az alábbi változtatásokat pontosan mi indokolta, azt sokáig nem lehetett tudni, ugyanakkor a GVH most reagált a Portfolionak a törvényváltozásra. Válaszában a hivatal kifejtette, a változás hátterében az áll, hogy egyes piaci szereplők erőfölénybe kerülve további versenytorzítást okozhatnak, melynek hatásait a versenyhatóság így igyekszik majd megelőzni és kivédeni.

A konkrét jogszabályhely megfogalmazása szinte teljes egészében a német versenytörvény, a GWB vonatkozó, 19a szakaszának átültetése a magyar jogba – írták levelükben. Szerintük ez az Európai Unióban már bevált megoldás, és reményeik szerint Magyarországon is segíteni fog az igazságosabb piaci verseny kialakításában.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A tulajdonosi jogok korlátozása kapcsán jelezték, hogy az Európai Unió Bírósága joggyakorlata erre is lehetőséget teremt, mint jelzik, ilyen esetekben közérdekből arányosan lehet dönteni.

A törvényjavaslatban – amit a GVH természetesen előzetesen megkapott a jogalkotótól – szereplő módosítások – az Országgyűlés általi elfogadásuk esetén – hozzájárulhatnak a Gazdasági Versenyhivatal hatékony jogalkalmazói tevékenységéhez, eredményes feladattellátáshoz, végső soron a tisztességes piaci verseny és a magyar fogyasztók védelméhez

– fogalmaztak a levelükben.

Címkék:
gvh, gazdaság, verseny, versenyhivatal, jog, törvénymódosítás, fogyasztók, vállalkozások,