Ennyit a magyar felzárkózásról? Rendesen elhúzott tőlünk Európa, egyre visszább csúszunk a sorban

Pénzcentrum2024. március 21. 15:20

Hazánk egyetlen év alatt 2 helyet rontott az európai uniós versenyképességi rangsorban, így jelenleg a 19. helyen állunk - derült ki a Magyar Nemzeti Bank Versenyképességi jelentéséből.

„A Magyar Nemzeti Bank Versenyképességi jelentésének fő üzenete, hogy 2022 óta az uniós versenyképességi rangsorban összesen két helyet rontottunk, azaz jelenleg a 19. helyen állunk” – jelentette ki Kuti Zsolt, az MNB szakértője a jegybank Versenyképességi jelentését ismertető eseményén. A szakember hozzátette, a felmérés 14 vizsgált területéből Magyarország teljesítménye 9 esetében romlott, és ezt a nemzetközi rangsorok is visszaigazolják. Nálunk rosszabb teljesítményt egyébként csak két másik ország mutatott az Európai Unióban, amivel nem csak az EU-s, de a régiós átlagtól is sikerült eltávolodnunk.

Az MNB szakértője az adatokat részletezve kifejtette, a jegybank a jelentés elkészítése során több olyan területet is talált, melyeket hazánk komoly növekedési tartalékkal rendelkezik. „Ezek elsősorban a versenyképes energiafelhasználás, az új pénzügyi modellre való áttérés, a külgazdasági szerkezet, illetve a tudásalapú és egészséges társadalom területét jelentik” – mondta.

Kuti Zsolt végül beszélt a gazdasági felzárkózás, azaz Magyarország versenyképességének szempontjából kritikus területekről is. Ezekből összesen négyet emelt ki:

  • A pénzügyi rendszert, mely területen a legnagyobb kihívást annak tisztázása jelenti, hogy mélyülhet-e a hitelállomány, ami jelenleg messze elmarad az európai uniós szinttől;
  • A digitális gazdaságot, mely területen gyakorlatilag a kkv-k termelékenységének bővülése értendő;
  • A humán tőkét, azaz a demográfiát, ami 2021-ig sikertörténetnek mutatkozott, de 2022-ben megtört az emelkedő trend, mára pedig elmaradunk a kívánt 2,1-es szinttől;
  • A zöld gazdálkodás és energiagazdálkodás területét, melyek esetében a legnagyobb kihívást a magas energiafüggőség jelenti, amit a jegybank szerint érdemes lenne a lehető legnagyobb mértékben leépíteni.

A jelentés kapcsán a szakember összességében kifejtette: ma már sokkal szűkebbek a fiskális és monetáris politikai lehetőségek, amivel a gazdasági döntéshozók komoly ösztönzést tudnának végrehajtani. "Jól látható, hogy gazdaságpolitikai kocepcióváltásra van szükség, a mennyiségi alapú megközelítés helyett a minőségi alapú megközelítésre kell áttérni, hogy a versenyképességi fordulat beállhasson. Csak ezzel érhető el ugyanis a fenntartható felzárkózási pálya" - jelentette ki a szakember.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Címlapkép: Szigetváry Zsolt, MTI/MTVA

Címkék:
jegybank, magyarország, gazdaság, statisztika, versenyképesség, felzárkózás,