Így alakultak a mai napon a számok: a forint gyengült az euróval szemben

Pénzcentrum2024. március 14. 18:02

Vegyesen zártak a távol-keleti tőzsdék ma reggel, a japán Nikkei 0,29%-kal emelkedett, míg a kínai CSI300 index 0,28%- ot esett, a hongkongi Hang Seng pedig 0,90%-os mínusznál jár. Emelkedéssel indulhat a reggel az európai piacokon a határidős árfolyamok alapján, ma a délutáni amerikai adatok hozhatnak mozgásokat a devizapiacon- írja az MBH Bank elemzésében. 

Erősödött az amerikai dollár az euróval szemben az ázsiai kereskedés ideje alatt, a japán jen pedig 147,9 közelében mozog, miután erősödtek a várakozások, hogy akár a jövő héten véget érhet a negatív kamatok kora a szigetországban. Kisebb gyengüléssel indítja a reggelt a forint, az euróval szemben 396,5 körül mozog a jegyzés.

Piaci összefoglaló

Részvénypiacok: A keddi csúcsdöntést követően tegnap kissé lefordult az S&P500 részvényindex. Az esést támogatta a befektetők profitrealizálása az elmúlt időszakban robusztusan emelkedő chipgyártó szektorban. Közel két százalékot emelkedett tegnap a nyersolaj ára miután a legfrissebb amerikai készletadatok a vártnál nagyobb esést mutattak, ami a keresleti nyomás növekedésére utal. Az áremelkedést továbbá hajtotta, hogy kedden egy orosz olajfinomítóban tűz ütött ki egy ukrán dróncsapást követően.

Devizapiacok: Kis mértékben gyengült a dollár tegnap az euróhoz és a főbb devizákhoz képest. A dollárkötvények hozamai ismét emelkedni kezdtek, miután a tegnapi USA inflációs adat elmaradt a piaci várakozásoktól, ezzel tompítva a befektetők korábbi kamatvárakozásait. Bár a piaci konszenzus továbbra is a júniusi kamatvágás felé hajlik, azonban az árazásokból az tűnik ki, hogy a kereskedők egyre bizonytalanabbak ezzel kapcsolatban. A forint erősödni tudott tegnap a keddi mélypontját követően.

Állampapírpiacok: Javarészt emelkedtek a hozamok tegnap idehaza, a magyar állampapírpiac rövid oldalán nem változtak a hozamok, míg a hosszú oldalán 8-12 bp-os volt a hozamemelkedés. A 10 éves magyar referenciahozam 9bptal 6,47%-ra emelkedett, ezzel +410 bp volt a felára a német és +228 bp az amerikai azonos futamidejű kötvényhez viszonyítva.

Címkék:
állampapír, gazdaság, részvénypiac, devizapiac,