Kifogyott a lendület ezekből a papírokból? Aggódhatnak a befektetők: erre figyel most mindenki

Pénzcentrum2024. március 12. 11:27

Enyhén csökkentek a nyugat-európai indexek - közölte az OTP. 7,4%-ot zuhant a Raiffeisen árfolyama az oroszországi tevékenysége miatti esetleges amerikai szankció hírére. Kifogyott a lendület a chipgyártó papírokból, esett az AMD és az Nvidia. Alulteljesítő volt a régióban a BUX, estek a hazai blue chipek, csendesek voltak a fejlett kötvénypiacok, a forint árfolyama minimálisan esett.

Azt is közölték, hogy kivárás jellemezte az amerikai tőzsdét. Ismét rekordot döntött a Bitcoin, áttörte a 72 000 dolláros árfolyamot. A hongkongi tőzsde emelkedett, a japán és kínai piacok kis mértékben csökkentek reggel. Ma a februári amerikai inflációs adat áll a figyelem középpontjában - hívták fel a figyelmet. 

Az MBH piaci összefoglalója szerint is vegyesen zártak a vezető amerikai részvényindexek, csak kisebb mozgásokat láthattunk, az S&P500 0,1%-ot csökkent, a DJIA 0,2%-ot emelkedett, míg a Nasdaq Composite index 0,4%-kal került lejjebb. A technológiai szektor vezette emelkedés veszített erejéből, 2%-ot csökkentek az Nvidia részvényei a pénteki 5%-os esést követően. Európában borús volt a befektetői hangulat, csökkenéssel zártak az európai részvényindexek, a Stoxx600 index 0,4%-os csökkenéssel indította a hetet. A technológiai szektor gyengélkedett, míg az étel és italgyártók 0,3%-ot emelkedtek. Idehaza a BUX index 0,7%-os mínuszt mutatott, a blue chipek mindegyike a piros tartományban zárt.

A devizapiacok kapcsán azt közölték, hogy a dollár kisebb erősödést mutatott az euróval szemben és 1,0930 körül zárt tegnap, kivárás volt jellemző a mai fontos amerikai inflációs adatok előtt: havi szinten 0,4%-kal emelkedhettek az árak februárban a magasabb benzinárak miatt, míg a tisztított maginfláció esetében a várt kisebb mérséklődést a használtautók árcsökkenése támogathatja. Jelenleg mind a befektetők, mind az elemzők júniusra várják a Fed kamatvágási ciklusának kezdetét, de az adatközlés, amennyiben eltér a várttól, hozhat mozgásokat a devizapiacon a kamatvárakozások esetleges átárazásával. 394 felett indította a hetet a forint az euróval szemben, majd napközben 395 felett is járt, majd délután pozitív korrekció jött és 394,40 körül zárt az EUR/HUF kurzus.

Az állampapírokról közölték, hogy a piacok javarészt stagnáltak a hozamok tegnap idehaza, a magyar állampapírpiac rövid oldalán nem változtak a hozamok, míg a hosszú oldalán csak a 3 és 10 éves kötvények hozama csökkent 1 bázisponttal. A 10 éves magyar referenciahozam 6,30%-ra esett, ezzel +401 bp volt a felára a német és +221 bp az amerikai azonos futamidejű kötvényhez viszonyítva.

Címkék:
befektetés, árfolyam, forint, otp, kötvény, gazdaság, tőzsde, dollár, részvény, index, bux, befektetők, piacok, részvény árfolyamok, amerikai, mbh,