Elismerte Nagy Márton: elengedték a növekedési célt - jöhetnek a megszorítások?

Pénzcentrum2024. március 12. 18:55

Az inflációnál jelenleg az export és a növekedés nagyobb probléma, az idei 4 százalékos GDP-bővülés nem realitás - jelentette ki újságírói kérdésre Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy szakmai rendezvényt követően.

Az infláció lefeküdt, és kiütés után ott is marad, ezt a nagyfrekvenciás adatok is alátámasztják. Az alapanyagárak csökkenése miatt nem képesek emelni az áruk árát a kisker láncok, emiatt a jegybanki kamatcsökkentésnek van tere – jelentette ki Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Világgazdaság kérdésére egy szakmai rendezvényen. Hozzátette, jelenleg az export és a növekedés nagyobb probléma, az idei 4 százalékos GDP-bővülés nem realitás.

A tárcavezető szavai érdekesek abból a szempontból, hogy Varga Mihály korábban még arról beszélt, a káros külső hatások éves szinten 0,8 százalékkal mérsékelték a magyar gazdaság teljesítményét, ennek ellenére Magyarország gazdasági teljesítménye jelenleg is mintegy 5 százalékkal haladja meg a világjárvány előtti szintet, megelőzve a 3,5 százalékos uniós átlagot. A Központi Statisztikai Hivatal tavalyi évre vonatkozó GDP-adataira reagálva pedig elmondta, 2024 a növekedés éve lehet a magyar gazdaságban, a bővülés mértéke elérheti a 3-4 százalékot.

Címlapi kép: Bruzák Noémi, MTI/MTVA

Címkék:
gazdaság, magyar, növekedés, cél, gdp, bővülés, nagy márton,