Bemondta Varga Mihály: ekkor csökkenhet drasztikusan a magyar költségvetés hiánya

Pénzcentrum2024. március 4. 11:15

Megkezdődött a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szokásos, minden évben megrendezett Gazdasági Évnyitó rendezvénye, melyen többek között beszédet mondott Varga Mihály pénzügyminiszter is.

A suszter maradjon a kaptafánál - szögezte le előadásában Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szokásos, minden évben megrendezett Gazdasági Évnyitó rendezvényén. A tárcavezető hozzátette, szerinte javul a külső gazdasági környezet, de még nincs minden rendben. A magyar gazdasággal kapcsolatban leszögezte viszont, hogy a nehezén túlvagyunk.

Varga Mihály az előadásában elismerte, hogy a tavalyi GDP-vel nehéz büszkélkedni. Bejelentette ugyanakkor, hogy a következő 3 évben viszi le a kormány 3% alá a hiányt. Idén 4,5%-ot célzott meg a kormány, jövőre 3,7%,

2026-ban viszont a tervek szerint 2,9% lesz a költségvetés hiánya, 2027-ben pedig 2,4%-os deficittel számol az apparátus.

A pénzügyminiszter fontosnak tartotta a tavaly év végi 73%-os adósságráta csökkentését is, míg a kamatkiadásokkal kapcsolatban kijelentette, hogy szerinte azok jelentős terhet jelentenek. "Azok az országok tudtak hosszú távon tartósan növekedni, amelyek stabil gazdaságot tudtak felmutatni, egyensúly mellett" - jelentette ki. 

Ezt követően kiemelte a gazdaságpolitika alappilléreit: a versenyképes adórendszert, a digitális adókörnyezetet. Ennek kapcsán megemlítette az eÁfa rendszerét. Értékelése szerint ez 20 százalékkal kevesebb adminisztrációs költséget jelent a cégek számára, 20 milliárd forint megtakarítást jelent ez éves szinten. 

Ezt követően bejelentette az eNyugta bevezetését 2025-től, valamint 2025 decemberétől az eMAP, melynek nyomán a vállalkozások mentesülhetnek a foglakkoztatással kapcsolatos bevallások terhétől.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország az egyik legnyitottabb gazdaság a világon. Németország részesedése a magyar exportból csökkent, közben látványosan nőtt a régiós országok részesedése az elmúlt 20 évben. Ez fontos szerkezeti átalakításra mutat rá.

Végezetül a magyar állam finanszírozásáról beszélt. Felidézte, hogy az elmúlt időszakban jelentősen csökkentek a magyar államkötvények hozamai. A kockázatokat úgy lehet csökkenteni, hogy nagyobb mértékben épít a magyar finanszírozás a stabilabb lakossági állampapír-vásárlásra - vélekedett.

Címlapi kép: MTI/Máthé Zoltán

Címkék:
magyarország, gazdaság, mkik, magyar, varga mihály, pénzügyminiszter,