Kormányinfó: fellélegezhetnek a magyar családok, újraindul ez a program, teljesen ingyen lesz

Pénzcentrum2024. február 1. 11:09

Tegnap a Pénzcentrum is beszámolt róla, hogy február 1-jén 10 óra 30 perctől Kormányinfót tartanak "Mit, miért tesz a kormány"-címmel. Az ezen elhangzó legfontosabb információkról itt a Pénzcentrumon is közvetítünk. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sok egyéb mellett azt is elárulta, hogy 2024-ben is támogatni fogja a kormány az újszülöttek SMA-szűrését.

"Teljesen egyértelmű, hogy van egy alapvető nézőpontbeli különbség az Európai Unió tagállamainak többsége és Magyarország között" - kezdte előadását Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, utalva az orosz-ukrán háborúra, illetve az azzal kapcsolatos uniós és magyar álláspontra. Gulyás Gergely elmondása szerint Magyarország számos olyan döntést elfogadott, amivel nem értett egyet, ám tudomásul vette a többségi álláspontot. Ezt azonban csak addig lehet megtenni, amíg ezek a döntések nem sértenek magyar érdekeket.

Mindehhez még hozzátette, hogy Magyarország továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy a fegyveres konfliktus elhúzódása nem fog megoldást hozni a kérdésben. Az ukrajnai támogatások kérdésével kapcsolatban a kormány úgy látja, hogy az EU zsarolja Magyarországot - mindebben csak az Európai Parlament új tagjainak megválasztása hozhat majd változást.

Tanárbérek emelése

Kevesebb mint két hét alatt 140 ezer tanár kapta meg a kinevezési okiratát, amely a béremelések miatt volt szükséges. Ennek folyományaként a tanárok februárban már a megemelt illetményüket kapják meg. 32,2 százalékos béremelés történik a tanárok esetében - ennyivel emelték meg a "bértömeget", amit csak béremelésre lehet fordítani. A béremelés teljes összegét ki kell osztani - mondta Gulyás Gergely.

A hiánytárgyaktál további 4 százalékos béremelésre számíthatnak a pedagógusok. Ebben a törvényhozási ciklusban 46 százalékkal emelkedtek a pedagógusbérek. Az emelésekkel a diplomás átlagbér 71,1 százalékát érhetik el az átlagos illetmények.

Jelenleg a teljes béremelés a magyar adófizetők pénzéből történik, az uniótól egyelőre csak ígéretet kapott Magyarország arra vonatkozólag, hogy támogatást fog kapni a béremelések finanszírozására.

A Belügyminisztérium jelenleg igyekszik méltányos megoldást találni azoknak a tanároknak a problémájára, akik tavaly év végén jelezték, hogy nyugdíjba szeretnének vonulni. Az ő esetük azért problémás, mert a szakszervezetek azt kérték, hogy számukra ne legyen szükség a kinevezési okirat kitöltésére. Ez egyébként néhány száz tanárt érint.

SMA-szűrés

Az ezzel kapcsolatos korábbi program már véget ért, ám ebben az évben is 453 millió forintot fordítanak majd az újszülöttek SMA-szűrésének biztosítására. A szűréseket ugyanazokban az intézményekben lehet majd elvégezni, mint korábban.

Bérletek

A Budapest-bérletek változatlanul érvényesek lesznek a MÁV, a HÉV és a Volán járatainak megfelelő szakaszain is. 2024. március 1-től az ország- és vármegyebérletek érvényesek lesznek a BKK járatain a fővárosban.

Antifa-ügy

Az antifa ügy kapcsán Magyarországon fogvatartott olasz nő ellátási körülményeivel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy mindenkit emberhez méltó körülmények között tartanak fogva a magyar börtönökben. Gulyás hazugságnak titulálta azt a hírt, mely szerint patkányok lettek volna a cellájában. A miniszter szerint az emberi méltóság mindenkit megillet, jóllehet az ügyben érintett támadók alantas módon, hátulról ütötték le áldozataikat.

Reptér és Belgrád-Budapest vasút

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely elmondta, hogy már ebben a ciklusban elkészülhet a Belgrád-Budapest vasútvonal. Ekkor már az utasok is használhatják a felújított pályát. A reptér megvásárlásával kapcsolatban annyit árult el, hogy heteken belül eldőlhet az ügylet sorsa - a vételárral kapcsolatos részletek is akkor derülhetnek majd ki.

Magyar-izraeli találkozó

Gulyás Gergely elmondása szerint jelenleg nincs tervben egy izraeli-magyar kormányfői találkozó. Bár a magyar fél mindig nyitott rá, hogy tárgyaljon Izraellel, utóbbi értelemszerűen most mással van elfoglalva.

Még nincs eldöntve, ki lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje

Márciusig születik meg a döntés azzal kapcsolatban, ki lesz a Fidesz-KDNP jelöltje a főpolgármester-választáson.

Svédország és a NATO

A kormány támogatja Svédország NATO-csatlakozását - az erről szóló vita február 27-én kezdődik el.

Katari LNG-szállítmányok

Bár a héten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Katarban tárgyalt arról, hogy Magyarország az arab országtól jusson LNG-hez, ám a pontos mennyiségekről még nem döntöttek. Gulyás hozzátette, hogy a kormány célja a diverzifikáció, ugyanakkor egyelőre úgy látják, hogy az LNG jóval drágább a vezetékes gáznál, így nem létszükséglet ennek a forrásnak a biztosítása.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megkapja Ukrajna az 50 milliárd eurót

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke bejelentette, hogy a 27 tagállami vezető elfogadta a döntést az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós csomagról.

Nem lesznek olcsóbbak a vármegye-bérletek

Nem lesznek olcsóbbak a vármegye-bérletek, mint a budapesti, hogy "ne vágjanak alá" a fővárosi cégnek.

A budapesti egészségügyi ellátásról

Az év második felében, esetleg 2025 elején Budapesten is elindulhat az új háziorvosi ügyeleti rendszer, ám részleteket nem árult el a miniszter.

Folyamatban a napelem-pályázatok kifizetései

36,7 milliárd forintnyi támogatást fizetett ki a kormány napelemes pályázatokra. A folyósítás lassúságát azzal magyarázta Gulyás, hogy az ügyek 95 százalékában hiányos a dokumentáció, ezért pótlásra van szükség.

Vagyonnyilatkozatok

Gulyás Gergely szerint a magyar vagyonnyilatkozatok rendszere áttekinthető, így az Európai Bizottság azon követelése, hogy a nyilatkozatok legyenek részletesebbek, a miniszter szerint alaptalan. Szerinte a hazai dokumentumok átfogóbbak, mint az EP rendszerében vagy más tagállamokban.

Messze a megállapodás a befagyasztott uniós forrásokról

Bár a kormány rendszeresen egyeztet Brüsszellel, messze még a megállapodás a továbbra is befagyasztott 20,5 milliárd eurónyi forrásról.

Tavaszig türelmi időszak van a DRS-rendszerre

Az üveg- és csomagvisszaváltási rendszer teljes élesedése tavasszal várható, mivel a gyártóknak március végéig türelmi idejük van arra, hogy csak visszagyűjthető anyagokat használjanak - mondta el Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Eláll a kormány a Lánchid-felújításnál tett vállalásától

Nem fizeti ki a kormány a Lánchíd felújításával kapcsolatos 6 milliárd forintos vállalását, mivel szerinte a főváros nem teljesíti a Tarlós István idején kötött megállapodást.

Nem minősítik a keddi kamatvágást

Keddi kamatdöntő-ülésén az MNB 75 pontot vágott az alapkamaton, jóllehet a várakozások 100 pontról szóltak. Gulyás Gergely mindezt nem minősítette, mondván, a kormány számára fontos a jegybank függetlensége.

Teljes 13. havi nyugdíjat fizet a kormány

Idén is teljes 13. havi nyugdíjat fizet a kormány, erősítette meg Gulyás Gergely.

Nem vizsgálják a banki díjemeléseket

Nem tervez lépéseket tenni a kormány az inflációkövető banki szolgáltatásokhoz kapcsolódó díjemelések ügyében.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

Címkék:
kormány, bejelentés, kormányinfo, miniszter, gulyás gergely, szentkirályi alexandra,