Orbán Viktor a magyar gazdaságról: szép jövő előtt állunk

Pénzcentrum2024. január 19. 07:59

Az elmúlt hetekben a szlovák, illetve a vietnámi miniszterelnök is ellátogatott Magyarországra, jövőhéten pedig a moldávok miniszterelnöke teszi tiszteletét hazánkban, miközben július 1-től Magyarország adja az Európai Tanács soros elnökét. Orbán Viktor a fentiek mellett bezsélt még a tanárok fizetéséről és az inflációról is.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban beszélt arról, hogy sűrű évnek nézünk elébe, különösen a nemzetközi kapcsolatok tekintetében. Miniszterelnök ezt az állítását azzal indokolta, hogy az idén eddig találkozott a szlovák, illetve a moldáv miniszterelnökkel is, ráadásul július 1-jétől Magyarország tölti ne az Európai Tanács soros elnökségét.

Mindezek mellett kiemelte, hogy idén lesz 75 éves a magyar-vietnámi diplomáciai kapcsolat. Orbán Viktor elmondta, hogy ennek keretében jelenleg közel 1000 vietnámi diák tanul ösztöndíjjal a fővárosban, de egyre nő a tere Vietnámban a magyar vállalkozóknak.

Ezután kitért arra az interjúban, hogy 2023-ban bebizonyosodott, hogy Magyarországnak nincsen szüksége az uniós pénzekre, hiszen anélkül is vígan meg tudunk élni. A magyar kormány tavaly ezzel két válságot oldott meg pénz nélkül: letörte az inflációt, valamint a gazdasági növekedés szempontjából Európa legjobbjai közé tartozunk. A miniszterelnök szerint ebből az a tanulság, hogy mindig jó, ha van pénz, de leginkább csak gyorsít bennünket. Erre pedig a pedagógusbéremelés a legjobb példa, miután ez szerinte anélkül is meglett volna, csak így nem 6, hanem 3 év alatt fog megtörténni.

A tanárok fizetése után kitért a 13. havi nyugdíjra is. Elmondta, hogy a magyar kormány választása volt a 13. havi nyugdíj visszahozatala, azonban minden évben kérdéses, hogy egyben, a várt időben kifizetni a 13. havi nyugdíjat, amit Orbán Viktor bejelentése szerint idén is sikerül majd megtenni. Azt azonban már nem tudta, hogy lesz-e idén infláció, de szerinte idén ennek már kicsi az esélye: az első helyen már nem az inflációs növekedés, hanem pont a gazdasági növekedés áll. Ezért a kormány és a jegybank célja az, hogy a gazdaság növekedése visszatérjen egy magas szintre. Ehhez van szükség az alacsony kamatú hitelekre, aminek a biztosítása a jegybank feladata.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher, MTI/MTVA 

Címkék:
Orbán, magyarország, gazdaság, jövő, magyar, orbán viktor, tanács, július, orbán kossuth rádió,