Nem csökken a gáz ára, pedig sokan már ki sem tudják fizetni a számlát

Pénzcentrum2024. január 11. 20:02

Noha a kormánynak rengeteg mozgástere lenne a gázárak csökkentésére, ezt mégsem teszi meg. Arra hivatkoznak, hogy 10-ből 9 lakossági felhasználó a rezsivédett sáv alatt fogyaszt - derült ki az RTL Híradóból. Mindeközben tavaly a gázfogyasztás a lakosság spórolásának köszönhetően majdnem évtizedes mélypontra esett vissza.

Ha marad a jelenlegi hideg időjárás, többen léphetik át az évi 1700 köbméteres gázfogyasztást, ami fölött hétszeres árat kell fizetni - hangzott el az RTL Híradóban

"Azok nem árak, hanem tarifák" - közölte Balogh József energiapiaci elemző, aki szerint lenne lehetőség ezek csökkentésére. Elmondta, azokat 2022-ben határozták meg, amikor a gáz világpiaci ára 300 euró volt megawattóránként, most járunk 38-nál. "Tehát a piac irányából rengeteg mozgástere van a kormánynak" - összegzett a szakember. 

Az RTL Híradó megkérdezte a kormányt, terveznek-e módosítani a gázárakon, de a kabinet azt közölte, hogy 10-ből 9 lakossági felhasználó a rezsivédett sáv alatt fogyaszt, és az átlagfogyasztásig a többiek is ezt az árat fizetik.

Tavaly az enyhe télnek és a lakosság spórolásának köszönhetően egyébként majdnem évtizedes mélypontra, 3 milliárd köbméterre esett vissza a lakossági gázfogyasztás, ami 2021 óta 25 százalékos csökkenést jelent. 

Címkék:
fűtés, kormány, energia, rezsi, gazdaság, lakosság, lakossági gázár, gázárak,