Feloszlani látszanak a viharfelhők: javult az uniós és euróövezeti gazdasági hangulat

Pénzcentrum2024. január 8. 17:32

Decemberben javult a gazdasági hangulatindex az euróövezetben és az Európai Unióban - derült ki az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának (DG ECFIN) hétfőn ismertetett felméréséből.

Az EU gazdasági hangulatindexe (Economic Sentiment Indicator, ESI) az előző havihoz képest 1,8 ponttal, 95,6 pontra, az euróövezetben pedig 2,4 ponttal, 96,4 pontra erősödött decemberben az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának (DG ECFIN) hétfőn ismertetett felmérése szerint.

Az EU legnagyobb nemzetgazdaságai közül Olaszországban 2,6 ponttal, Spanyolországban és Németországban egyaránt 2,4 ponttal emelkedett, míg Hollandiában 1,1 ponttal, Franciaországban pedig 0,5 ponttal csökkent az ESI.

A foglalkoztatási várakozások indexe (Employment Expectations Indicator, EEI) az EU-ban a novemberi 101,9 pontról 102,4 pontra, az euróövezetben 102,7 pontról 102,8 pontra javult.

Az Európai Unióban a fogyasztói hangulatindex a novemberi mínusz 17,5 pontról, mínusz 16 pontra emelkedett, az euróövezetben mínusz 16,9 pontról mínusz 15 pontra erősödött decemberben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Magyarországon decemberben az ESI 97,6 pontra erősödött a novemberi 95,7 pontról. A foglalkoztatási hangulatindex (EEI) 105,7 pontról 105,3 pontra esett. Az ipari mutató a novemberi mínusz 8,1 pontról mínusz 6,8 pontra javult, a szolgáltatóipari pedig mínusz 10 pontról mínusz 7,2 pontra erősödött decemberre. A fogyasztói hangulat is javult, mínusz 29,8 pontról mínusz 29,2 pontra, a kiskereskedelem hangulati mutatója pedig mínusz 14,5 pontról mínusz 13 pontra erősödött. Az építőipari hangulatindex mínusz 16,8 pontra javult decemberben a novemberi mínusz 21,3 pontról.

Címkék:
európai unió, kiskereskedelem, gazdaság, eu, statisztika, fogyasztók,