Visszavonulót fújt a Maersk: semmit nem szállítanak át a Vörös-tengeren a jemeni lázadók miatt

MTI2024. január 3. 09:02

Felfüggeszti a konténerszállítóinak áthaladását a Vörös-tengeren a Maersk, miután a jemeni húszi lázadók több teherhajót is megtámadtak az utóbbi időben. Ha ez az ügyfelek szempontjából észszerűnek tűnik, a hajókat az afrikai kontinens déli csücskén található Jóreménység-foka felé irányítják át, de ez borzasztó nagy kerülő.

A Maersk szállítmányozási és logisztikai óriásvállalat határozatlan időre felfüggeszti konténerszállítóinak áthaladását a Vörös-tengeren, miután több kereskedelmi hajót támadás ért a térségben. A dán cég kedden tett bejelentést erről, miután december végén 48 órán át szüneteltette teherforgalmát a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben

A Maersk közölte azt is, hogy azokban az esetekben, amelyekben ez az ügyfelek szempontjából észszerűnek tűnik, a hajókat az afrikai kontinens déli csücskén található Jóreménység-foka felé irányítják át. Az utóbbi hetekben több kereskedelmi hajót is megtámadtak drónokkal, illetve rakétákkal az Irán támogatását élvező jemeni húszi lázadók a Vörös-tengeren. A gázai övezeti háború miatt a felkelők azzal fenyegetnek, hogy akadályozni fogják az Izraelbe tartó hajóforgalmat a Vörös-tengeren.

Szombat este a szingapúri zászló alatt hajózó Maersk Hangzhouba csapódott egy tárgy, amikor éppen átkelt a Báb al-Mandab szoroson. A Maersk Hangzhout ezt követően négy kishajóval próbálták elfoglalni, de a teherszállító biztonsági személyzetének egy amerikai katonai helikopter támogatásával sikerült elhárítani a veszélyt. Több tengeri szállítmányozási vállalat, köztük a Hapag-Lloyd is törekszik elkerülni a világ egyik legfontosabb - Vörös-tengeren, illetve a Szuezi-csatornán keresztül vezető - kereskedelmi útvonalát.

Címkék:
gazdaság, kereskedelem, tenger, izrael, szállítmányozás, konténer, tengeri szállítmányozás, háború, gázai övezet,