Nagy kamatvágással kezdheti az évet az MNB: jöhet a 10 százalék alatti alapkamat?

Portfolio2023. december 25. 16:29

Extrém magas, 18 százalékos irányadó kamattal kezdte a 2023-as évet Magyarország, ám az infláció csökkenésének és a forint stabilizálódásának köszönhetően az év második fele már a kamatcsökkentésről szólt – írja a Portfolio. A kamatcsökkentés várhatóan 2024-ben is folytatódni fog, legalábbis az év első felében biztosan.  

2022 októberében egy csapásra 500 bázisponttal, 18 százalékra emelte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az irányadó kamatot és bevezette az egynapos betét intézményét. A lépést elsősorban a forint védelme indokolta. Az extrém magas kamatszint egyrészt valóban megtámogatta a forint árfolyamát, másrészt érezhetően visszafogta a gazdasági aktivitást.

Az infláció egyre gyorsuló csökkenését látva a Monetáris Tanács csökkenteni kezdte az irányadó kamatot, amely szeptemberben csökkent az alapkamat szintjére, és össze is olvadt vele. Ezután az újra irányadóvá vált alapkamatot is tovább csökkentették, így az a Monetáris Tanács decemberi ülése után 10,75 százalékra csökkent.

A közeljövőben pedig könnyen lehet, hogy január-február környékén 10 százalék alá csökkenjen az alapkamat. Ennek elérését korábban februárra tették, ám az elemzők mostanra már azt is valószínűnek tartják, hogy akár már januárban bekövetkezik egy nagyobb, 100 bázispontos kamatvágás.

Címkék:
mnb, alapkamat, jegybank, jegybanki alapkamat, magyar nemzeti bank, irányadó kamat,