Végre visszavonulót fúj Putyin? Titokban jelezte, nyitott az ukrajnai tűzszünetre

Pénzcentrum2023. december 24. 13:28

Putyin szeptember óta már többször is jelezte, akkor hirdetne tűzszünetet, ha a jelenlegi határok maradnak meg. Az orosz elnök érdekelt lehet a háború leállítását célzó megállapodás megkötésében, egészen addig, amíg győztesnek mondhatja ki magát.

Vlagyimir Putyin orosz elnök már jelezte, hogy nyitott a tűzszünetre az ukrán háborúban - írja a New York Times alapján a Portfolio. Állítólag az orosz elnök érdekelt lehet a háború leállítását célzó megállapodás megkötésében, egészen addig, amíg győztesnek mondhatja ki magát.

Putyin szeptember óta már többször is jelezte, akkor hirdetne tűzszünetet, ha a jelenlegi határok maradnak meg. Ez messze van eredeti céljától, Ukrajna leigázásától. Szakértők arra figyelmeztettek, hogy ez "félrevezetési kísérlet" is lehet, de az sem kizárt, hogy Putyin meggondolhatja magát, ha csapatai újra lendületbe jönnek. Az sem egyértelmű, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elfogadná-e az alkut, mivel Oroszország még mindig megszállás alatt tartja Ukrajna egyes részeit, és korábban kategorikusan elzárkózott attól, hogy feladjon területeket.

Címlapkép: MTI/EPA/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Mihail Metzel

Címkék:
gazdaság, ukrajna, oroszország, vlagyimir putyin, háború, orosz-ukrán háború, béke,