Kudarcot vallott a drogháború: Svájc a kokain legalizálását tervezi

Pénzcentrum2023. december 20. 14:45

Svájc fővárosában, Bernben fontolóra veszik a kokain szabadidős célú értékesítésének legalizálását célzó kísérleti projektet, amelyhez a nemzeti törvények módosítására van szükség.

Svájc fővárosában, Bernben felmerült egy úttörőnek tekinthető kísérleti program, amely engedélyezné a kokain szabadidős célú értékesítését - írja a DailyMail. Ezt az újszerű drogpolitikai megközelítést sehol máshol nem alkalmazták még a világon, és a berni városvezetésen túl a teljes svájci kormány támogatására van szükség az elfogadásához.

A cikkben megjegyzik, hogy a globális kábítószer-politika jelentős változásokon megy keresztül. Az egyesült államokbeli Oregon például 2021-ben dekriminalizálta a kis mennyiségű kokain birtoklását, és helyette a kábítószerfogyasztók kezelését/leszokását támogató programokat választotta. Több európai nemzet, például Spanyolország, Olaszország és Portugália eltörölte a kokainhoz hasonló kábítószerek birtoklásáért járó börtönbüntetéseket. Azonban sehol a világon nem javasoltak még olyan drasztikus intézkedéseket, mint amilyeneket most Bernben tárgyalnak.

Svájc átértékeli a kokainnal kapcsolatos álláspontját, miután politikusok és szakértők kritikával illették, akik a teljes tiltást hatástalannak tartják. A javaslatot benyújtó politikusok is kiemelik ugyanakkor, hogy a javaslat még gyerekcipőben jár,arra viszont mindenképp jó a kezdeményezés, hogy Svájc átértékeljhe a kokainnal kapcsolatos álláspontját, miután a szakértők megvizsgálták a program esetleges bevezetésének lehetőságeit és várható hatásait.

A kábítószer elleni háború kudarcot vallott, és új ötleteket kell keresnünk

- fogalmazott Eva Chen, az Alternatív Baloldali Párt berni tanácsosa, aki a javaslat társszponzora volt. Szerinte az ellenőrzés és a legalizálás hatékonyabb lehet, mint a puszta elnyomás.

Svájc, Európa egyik leggazdagabb országa, a tiltott kábítószerek és metabolitjaik szennyvízmérései szerint a kokainfogyasztás aránya az egyik legmagasabb. Az olyan városokban, mint Zürich, Bázel, Genf és Bern, egyre nagyobb mértékű a használat, miközben a kokain ára az elmúlt öt évben a felére csökkent az Addiction Switzerland nevű civil szervezet szerint. Frank Zobel, az Addiction Switzerland igazgatóhelyettese megjegyezte:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jelenleg rengeteg kokain van Svájcban, a legolcsóbb áron és a legjobb minőségben, amit valaha is láttunk.

A berni kormány ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a kokain hosszú távú fogyasztása egyértelműen életveszélyes kockázatokkal jár. Chen elismerte, hogy korai lenne a teljes legalizáslásnak, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kísérleti program új megközelítést és drogpolitikát hozhatna magával. A szakértők azonban továbbra is megosztottak ebben a kérdésben a potenciális veszélyekkel kapcsolatos aggodalmak miatt.

Boris Quednow, a Zürichi Egyetem Pszichiátriai Kutatóközpontjának csoportvezetője figyelmeztetett a kokain erős függőséget okozó tulajdonságaira és az ezzel járó egészségügyi kockázatokra. Ezzel szemben Thilo Beck, az Arud Zentrum for Addiction Medicine munkatársa a kokainnal szembeni érettebb politika mellett érvelt.

Egy Leo nevű genfi kokainfogyasztó azzal érvelt, hogy a kábítószer legalizálása megkönnyítené a kezelést, csökkentené a kínálattal kapcsolatos bűnözést, és lehetővé tenné a kábítószer minőségének jobb ellenőrzését. Kritizálta a tiltó politikát, mivel az egészségpolitika és a megelőzés szempontjából hatástalan.

Címkék:
svájc, svájci frank, kábítószer, drogfogyasztó, drogdíler, kokain, drogfüggő, drogozás, svájci minimálbér,