Ultimátumot adott a magyar kormány: csak ekkor nem vétóznák meg az ukrajnai EU-s támogatásokat

Pénzcentrum2023. december 13. 08:44

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója arról beszélt, Magyarország akkor vonná vissza az ukrajnai támogatás elleni vétóját, ha Brüsszel hajlandó kifizetni az összes olyan uniós pénzt, amit zároltak.

Magyarország akkor vonná vissza az ukrajnai támogatás elleni vétóját, ha Brüsszel hajlandó kifizetni az összes olyan uniós pénzt, amit zároltak, mintegy 30 milliárd eurót - mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Politico szerint.

Magyarország EU-finanszírozása és Ukrajna finanszírozása két külön kérdés, de ha az EU ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna finanszírozása a módosított uniós költségvetésből származzon, akkor a két kérdés összefügg - fogalmazott.

Hozzátette: a magyar kormány továbbra is ellenzi a teljes négyéves támogatási tervet, ha viszont a közös uniós költségvetésen kívül szerveznék meg az uniós tagállamok Ukrajna finanszírozását, és ha négy év helyett csak egy évre szólna ez a finanszírozási csomag, Magyarország fontolóra venné, hogy hozzájáruljon. Emellett azt sem támogatják, hogy az e heti uniós csúcson döntés szülessen az ukrajnai csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, el akarják halasztani az erről a kérdésről szóló döntést.

Címlapkép: Hegedüs Róbert, MTI/MTVA

Címkék:
kormány, unió, támogatás, gazdaság, ukrajna, brüsszel, uniós támogatás, uniós támogatások, uniós csatlakozás, uniós tagállamok, orosz-ukrán háború,