Keményen beleálltak a magyar EU-pénzekbe: jó ideig egy cent forrást sem utalnak Brüsszelből?

Pénzcentrum2023. december 13. 15:44

Bár elméletben lehetséges, hogy végre hozzájuthatna Magyarország némi régen várt EU-s támogatáshoz, a politika most keményen közbeszólhat.

Nagyon kemény tartalmúnak tűnő levelet írt az Európai Parlament négy nagy pártcsaládjának frakcióvezetője Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöknek, amely szerdán a Portfolio birtokába jutott. Ebben gyakorlatilag arra szólítják fel a pénzek kifizetéséért felelős Bizottság elnökét, hogy a testület legalább 2024. január 10-ig ne kezdjen el kifizetni egy centet se Magyarországnak azon felzárkóztatási forrás részből (kb. 10 milliárd euró), amely a magyar igazságügyi reformok bizottsági jóváhagyása nyomán ma felszabadul.

A Magyar Közlönyben megjelent törvény után már ma dönt az Európai Bizottság, hogy jóváhagyja a négy elemből álló magyar igazságszolgáltatási reformokat, mert úgy ítéli meg, hogy azok megfelelnek a 2021 2027-es felzárkóztatási források egyik alapvető feltételének (horizontális feljogosító felfétel), az igazsgügyi rendszer függetlenségének.

Ennek a pozitív értékelésnek a kimondásával megnyílik a 21,7 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrásunk azon része, amelyet egyéb horizontális, vagy vertikális ügyek, illetve a jogállamisági eljárás nem blokkol. Így tehát a pozitív bizottsági értékeléssel

elvileg felszabadul mintegy 13 milliárd euró, a gyakorlatban durván 10 milliárd euró.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ennek a 10 milliárd eurónak a kifizetése megkezdését kérik elhúzni legalább január 10-ig az EP nagy pártcsaládjainak frakcióvezetői a közösen aláírt levélben. Ebből durván 500 millió eurót kezdene kifizetni a Bizottság a következő hetekben számla alapon, mert kb. ennyi számlát küldött ki/küld most ki a magyar kormány Brüsszelbe. Emellett további kisebb tételek jöhetnek az egyes Operatív Programokban előleg címén.

Címkék:
euró, támogatás, magyarország, európai bizottság, gazdaság, magyar, milliárd, január, bizottság, eu támogatás,