Orbán-Macron találkozó: meglepő kijelentéseket tett a magyar miniszterelnök

Portfolio2023. december 8. 20:29

Orbán Viktor magyar miniszterelnök tegnap az Élysée-ben a francia elnökkel, Emmanuel Macronnal folytatott megbeszélést. Ennek keretében állítólag megerősítette, hogy Macron szintén ellenzi Ukrajna uniós csatlakozását.

Orbán Viktor a francia elnöki palotában tartott megbeszélése után adott interjút a Le Pointnak, amit a Portfolio szemlézett. Itt a magyar miniszterelnök elmondta, hogy a találkozó fő oka Ukrajna uniós tagságával kapcsolatos ellenvetések voltak. A magyar miniszterelnök szerint az ukránok „nem állnak készen a tárgyalásokra”, az európaiak pedig „nem állnak készen arra, hogy teljes jogú tagként fogadják el őket”. Hangsúlyozta Magyarország máshogy látja Kijevet, mivel földrajzilag is közel van Ukrajnához, és azt állította, hogy a magyar kormány jól ismeri a térségben kialakult helyzetet.

Orbán Viktor vitatta azokat az állításokat, miszerint Ukrajna csatlakozásának hét előfeltétele közül négy már teljesül, amivel párhuzamosan elutasította a csatlakozási tárgyalások megkezdésének még a gondolatát is. Ráadásul Ukrajnát a világ egyik legkorruptabb országának nevezte és a felvétel gondolatát is viccnek nevezte.

A magyar kormányfő továbbá gazdasági érveket sorakoztatott fel Ukrajna uniós tagsága ellen. A Le Point-nak azt állította, hogy ha Ukrajna csatlakozna az EU-hoz, példának hozta Franciaországot, amelynek szerint „több mint 3,5 milliárd euróval többel kellene hozzájárulnia a közös uniós költségvetéshez.”

Bár az interjúból viszonylag új magyar kormányzati érvek is kitűnnek, arról semmit nem tudni, hogy Emmanuel Macron francia elnök és Orbán Viktor között mi hangzott el. Késő este, a munkavacsorájuk után nem tartottak sajtótájékoztatót és nem adtak ki semmilyen közleményt. A francia államfő a közösségi médiás felületein sem tett közzé egyetlen bejegyzést sem a találkozóról, míg a magyar politikus is csak a megérkezéséről készült fotókat tette közzé, amelyek mellett annyi szöveg szerepel csak, hogy „Párizsi vacsora”.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Kép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher, MTI/MTVA 

Címkék:
Orbán, magyarország, európai unió, gazdaság, ukrajna, eu, magyar, magyarok, miniszterelnök,