Nagy segítség lehet ez az új támogatás: 20 ezer magyar háztartás rezsije csökkenhet drasztikusan

Pénzcentrum2023. december 8. 13:59

Magyarország már a koronavírus-járvány előtt elindította Klíma- és Természetvédelmi Akciótervét, mely 8 fő pont köré épült. Az akcióterv fő célja a károsanyag-kibocsátás csökkentése, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás és a környezettudatosság növelése. Ennek keretében a kormányzat 2030-ig hatszorosára tervezi növelni a napenergia-termelő kapacitást. A következő évtől elérhető Napenergia Program Plusz kiegyensúlyozott támogatást nyújt, miközben hozzájárul az uniós átlag feletti napenergia-termelés fenntartásához és növeli az energiabiztonságot, míg a háztartásoknak lehetőséget nyújt több pénzügyi forrás megtakarítására - írja az Oeconomus.

Az elmúlt években a hazai napenergia felhasználása szinte folyamatosan emelkedett, részben kormányzati támogatási programoknak köszönhetően. Az eredmények immár a konkrét számokban is látszódnak: amíg tavaly még nagyjából egyezett a hazai napenergia-termelés az EU-s átlaggal, idén már jóval meghaladtuk az uniós átlagot is.

Magyarország célkitűzései

Magyarország még a koronavírus-járvány terjedése előtt készítette el a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet, amely 8 pont köré épült. A terv fő célkitűzése a klímapolitika három fő elvárásának teljesítése: a károsanyag-kibocsátás csökkentése, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, valamint a környezettudatosság növelése. Az akciótervben kiemelt elemeként szerepel, hogy 2030-ra Magyarország napenergia-termelő kapacitását hatszorosára, azaz 6000 megawattra növelje.

Habár problémák merültek fel a hálózati kapacitások elosztásával kapcsolatban, az adatok szerint a kitűzött kapacitásbővítési célok jóval korábban is elérhetőek lehetnek, tekintettel arra, hogy az ország ipari és háztartási napelemes rendszereinek összes beépített kapacitása már meghaladta az 5000 MW-ot az idei évben. Az akcióterv további célja, hogy 2030-ra az ország energiaigényének 90 százalékát szén-dioxid-mentes forrásokból szerezze be, amelyben kiemelt szerepet kap az atomenergia és a napenergia. A napenergia térnyerése jól látható a bruttó villamosenergia-termelés adataiból, ami az elmúlt öt év során hatékonyan helyettesítette a szén és széntermékek csökkenő felhasználását, így növelve a megújuló energiaforrások részesedését a bruttó végső energiafelhasználásban.

Hazai napenergia programok

Az elmúlt években a hazai napenergia felhasználása szinte folyamatosan emelkedett, részben kormányzati támogatási programoknak köszönhetően. A legutóbbi, több mint 201 milliárd forintos keretösszegű klímavédelmi kezdeményezés célja a lakosság támogatása volt, amely segített a családi házak napenergia rendszereinek kiépítésében, nyílászárók cseréjében, fűtési rendszerek korszerűsítésében és akkumulátorok telepítésében. Ennek részeként a vissza nem térítendő támogatás összege elérte a bruttó 2,9 millió forintot, amely fűtéskorszerűsítés esetén akár 11,3 millió forintot is elérhetett.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára nemrég közölte, hogy következő év elejétől útnak indul a Napenergia Program Plusz. A program keretében a magyar családok 75 milliárd értékben kaphatnak vissza nem térítendő támogatásokat, amely a költségeik akár 65 százalékát fedezi, így közel 20 ezer háztartásnak nyújthatnak segítséget. Több korábbi programmal ellentétben az új Napenergia Program Plusz, nemcsak a napelemeket, hanem az energiatárolást is támogatja. (Hasonlóan a nagyszabású 201 milliárdos keretösszegű programhoz)

A minisztérium célja ezáltal, hogy ösztönözze a napelemek telepítését, és hogy képesek legyenek a saját termelésükből fedezni a háztartás energiafogyasztását. Ezen felül a program a 2026. január 1-ig megépülő vagy bővülő háztartási méretű naperőművek az üzembe helyezésüktől számított tíz éven át éves szaldó elszámolásban maradnak. A programhoz kapcsolódóan Lantos Csaba energiaügyi miniszter kiemelte, hogy „az energiaügyi tárca 2030-ig 10-12 gigawatt (GW) beépített kapacitás elérésére számít”.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kezdeményezés továbbá ösztönzőként és keresletélénkítő eszközként is szolgál majd, amely közvetlenül vagy akár közvetve hozzájárulhat az elmúlt időszakban csökkenő beruházások, építőipari mutatók volumenének növekedéséhez. A közel 76 milliárd forintos keretösszeg révén a családok 3,7 millió forintos vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek, emellett pedig növelhetik otthonuk környezettudatosabb és fenntarthatóbb jellegét.

Tartjuk a lépést Európával

Az Európai Unióban már évek óta az egyik legfontosabb téma a megújuló energiára való átállás. Az energetikai rendszerváltást tovább erősítette a háború kirobbanása, ami további forrásokat mozgósított erre a célra. A Bizottság számos programjában, köztük a REPowerEU tervben fókuszál a tiszta energia használatának támogatására és az energiabeszerzés diverzifikációjára. Ennek keretében a RePowerEU programnak 30 milliárd euró finanszírozást biztosítanak vissza nem térítendő támogatás és kölcsön formájában, míg a 2021 és 2027 közötti költségvetésből 578 milliárd eurót fordíthatnak éghajlatváltozással kapcsolatos kiadásokra, ami a költségvetés közel 33 százaléka. Habár az európai uniós finanszírozás még nem érkezett meg Magyarországra, a magyar kormány törekedszik a napenergia kapacitásainak további bővítésére, hogy a uniós célokat akár a rendelkezésre álló források hiányában is megvalósítsa. Összehasonlítva hazánkat az Európai Unió nettó villamosenergia-termelésével, jól látható, hogy míg tavaly közel azonos volt a termelés változása 2021-hez képest, addig az idei évben jóval meghaladja a magyar termelés az uniós átlagot.

Emellett a jelenlegi Napenergia Program Plusz, annak ellenére, hogy célzottabb támogatást nyújt, mint a REPowerEU keretében elérhető összeg, sokkal kiegyensúlyozottabb allokációt követ mind területi, mind népességi összehasonlításban. A jövőben elérhető program várhatóan tovább fogja növelni napenergia-kapacitásunkat, így elérve az Akcióvédelmi tervben kitűzött célokat, miközben hozzájárul az uniós átlag feletti termelés fenntartásához. Ennek eredményeként tovább növekszik az energiabiztonság, valamint a háztartások is több pénzt takaríthatnak meg - írja a portál.

Címkék:
támogatás, napelem, magyarország, napenergia, gazdaság, program, termelés,