Mégse jött be a gyárépítési hullám: utolsókat rúghatja a magyar ipar?

Pénzcentrum2023. december 6. 14:03

2023 októberében az ipari termelés volumene 3,2%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,8%-kal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023 szeptemberéhez mérten 0,6%-kal mérséklődött.

3,2 %-kal maradt el a tavalyitól a KSH adatai szerint az ipari termelés volumene, miközben a termelés 2,8 százalékkal csökkent a munkanaphatástól megszüntetve. Szeptemberhez képest pedig a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 0,6 %-kal mérséklődött.

A legnagyobb súlyú járműgyártás, valamint a villamos berendezés gyártása bővült, ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében, köztük a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában visszaesett a termelés volumene.

Az ipari termelés az év első tíz hónapjában 4,7%-kal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában. A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás októberben az előző hónaphoz képest 0,6%-kal csökkent.

Címkék:
gazdaság, ipar, termelés, kibocsátás, hullám,