Orbán Viktor: az ukránok EU-s csatlakozása megalapozatlan

Pénzcentrum2023. december 5. 09:55

Orbán azt követeli, hogy vegyék le az ukrán csatlakozás témáját az EU-csúcs napirendjéről- írja a Bloomberg. Az uniós költségvetéshez is volt pár keresetlen szava, ugyanis a büdzséről szóló eddigi viták „túlságosan is a Bizottság megalapozatlan, kiegyensúlyozatlan és irreális javaslatára összpontosítottak”.

Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy az unió hivatalosan is kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, amely szerintük számos reformot végrehajtott. Azonban egy az Orbán Viktor által jegyzet levélben, a miniszterelnök amellett érvelt, hogy miért indokolt Ukrajna csatlakozásának levétele a jövő heti EU-s csúcs napirendjéről. Az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek címzett, angol nyelvű szöveg az angol lapban jelent meg. Ebben a magyar kormányfő amellett érvel, hogy

a téma tárgyalása „a konszenzus nyilvánvaló hiánya” miatt „elkerülhetetlenül kudarchoz vezetne.

-írja Orbán Viktor. Orbán szerint a Tanács addig nem hozhat nem kulcsfontosságú döntést a kérdésben, amíg nem születik egyezség egy jövőbeli, Ukrajnával kapcsolatos stratégiáról. Valamint arra is kitért, hogy a költségvetésről szóló vitát is halásszák el, hogy egy „új, ötletes és a jövőt biztosító” megközelítést dolgozhassanak ki. Ez azonban Orbán szerint „további erőfeszítéseket, több időt és átfogóbb mérlegelést igényel”.

Kép forrása: MTI/MTVA

Címkék:
Orbán, költségvetés, gazdaság, levél, költség, ukrán, orbán viktor, tanács, eu csúcs, az európai unió,