Kegyetlenül elszállt a magyar államadósság: már a gyógyászati ellátásoknál is több pénzt visznek a kamatok

Pénzcentrum2023. november 24. 09:02

Október végére az állam többet költött az államadósság finanszírozására, mint az egészségügyi ellátás gyógyító-megelőző kiadásaira. Ebbe tartoznak a szűrések, a műtétek és többek között a gyógyszerrendelés is.

Két év alatt duplájára nőtt az az összeg, amit az év első tíz hónapjában az államadósság finanszírozására kellett költeni - írja a 444 a Pénzügyminisztérium államháztartási adatai alapján. A nettó kamatkiadás, vagyis az állam kamatokból származó bevételének és kiadásainak a különbözete idén 10 hónap alatt 1938,9 milliárd forint volt, míg 2021 októberének végén még csak 1031,7 milliárdot ért el.

Hogy ez mennyi pénzt is jelent jól tükrözi, hogy október végére az állam nettó kamatkiadásai meghaladták az egészségügyi költségvetés egyik legnagyobb és legfontosabb tételét, a gyógyító-megelőző kiadások összegét. Ide tartoznak az egészségügyi szakszemélyzet által nyújtott gyógyászati vagy prevenciós ellátások: a szűrések, a diagnosztikai vizsgálatok, a műtétek és azt követő kórházi kezelések, a szakápolás, a fizioterápia, vagy a gyógyszerrendelés. Ezekre az állam 2023-ban 10 hónap alatt 1893,1 milliárdot költött.

Címkék:
egészségügy, államadósság, államkincstár, állam, költségvetés, gazdaság, pénzügyminisztérium, kamatköltség, kamatok,