Visszatáncolt a kormány: mégsem lesz adóterror 2024-től, sokan lélegezhetnek fel

Pénzcentrum2023. november 15. 12:14

Noha egészen ma reggelig még valid elképzelésnek tűnt, a Gazdasági Bizottság döntése értelmében mégis kimarad az őszi adócsomagból az a passzus, mely többek között kötelező járulékfizetést írt volna elő 2025-től a másodállású vállalkozóknak.

Megvitatta a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által október 31-én benyújtott őszi adócsomagot a Gazdasági Bizottság, ami után kiderült, a majdnem 200 oldalas tervezetből kimarad az a passzus, mely többek között kötelező járulékfizetést írt volna elő 2025-től a másodállású vállalkozóknak.

Pontosabban a többes jogviszonyban működő vállalkozóknak (értsd: mellékállású egyéni vállalkozók) havonta a minimálbér 30 százaléka után kellett volna járulékokat fizetniük. Ez együttesen az idei évben 23 247 forintot jelentett volna, ugyanakkor az előző évek tendenciáit figyelembe véve (értsd minimálbér emelés) az összeg egészen biztosan növekedett volna.

A Gazdasági Bizottság döntésének nyilvánosságra kerülése előtt a tervezett módosítás kapcsán többen felszólaltak. A Pénzcentrumnak Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) alelnöke elmondta, a diktált, tehát fiktív járulékalap terve bizonyítottan alkotmányellenes, hiszen az diszkriminatív, főleg az eddig adómentes bevétellel rendelkezőket sújtja majd. A szakember szerint ugyanakkor az alkotmányellenességre hivatkozva nem lehetett volna felülvizsgálatot kérni, mivel azt az Alaptörvény gyakorlatilag tiltja. A könyvelő szerint így igazán nem is lehetett volna mit tenni ezzel az adómentesség mérséklésére irányuló törvényjavaslattal, amivel kapcsolatban amúgy látványos volt, hogy a nyugdíjas egyéni vállalkozókat a változások nem érintették volna.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
gazdaság, törvényjavaslat, törvénymódosítás, egyéni vállalkozás, adóbevétel, átalányadózás, adózás rendje,