Súlyos tévhit dőlt meg a magyar piacok kapcsán: nagyot hibázik, aki így vásárol?

Telex2023. november 15. 09:31

Önmagában az, hogy egy élelmiszer helyi eredetű még nem jelenti automatikusan azt, hogy az környezeti szempontból minden esetben fenntartható is. Az erről szóló előadás a Magyar Tudományos Akadémia tudományünnepén hangzott el.

A helyi élelmiszerek sem minden esetben fenntarthatók környezeti szempontból – írja a Telex Benedek Zsófia biológus, közgazdász előadása nyomán. A szakember a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tudományünnepén beszélt a helyi élelmiszerek szerepéről a fenntartható élelmiszer-termelésben.

Benedek Zsófia emlékeztetett rá, hogy a tudatos fogyasztók bő 10 évvel ezelőtt 50 kilométeres diétát hirdettek, tehát csak az ekkora távolságon belülről érkező élelmiszereket fogyasztották a szállítás környezetterhelésének csökkentése érdekében. Ezzel kapcsolatban rámutatott egy problémára – sokan azt gondolják, hogy a termelői piac ilyen szempontból jó választás, pedig oda sok fogyasztó és termelő utazik, tehát a kibocsátásuk összeadódva magas lehet.

A szakember szerint, ha valaki bő 3 kilométerről autózik a piacra, majd vissza, az már rosszabb, mint egy hosszú szállítási lánc. Szerinte egy hatékony házhozszállítási rendszerben a kibocsátásnak a 70 százaléka megspórolható. Egy másik példa – ha a spanyolországi Valenciából hajóval a horvát Rijekáig, onnan vasúttal Magyarországra paradicsomot szállítunk, annak kisebb az egységnyi kibocsátási értéke, mintha itthon 100 kilométerről vinnénk paradicsomot a piacra kisteherautóval.

Benedek Zsófia előadásán az is elhangzott, hogy a rendszerváltás után közel 1,4 millió termelő, zömmel kistermelő volt Magyarországon, ezzel szemben 2020-ra már 220 ezer környékére csökkent a számuk, amely fogyás szerinte már élelmezésbiztonsági kérdéseket is felvet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szakember szerint Magyarország olyan helyzetben van, hogy akár a teljes szükséges kalóriamennyiséget képes lenne megtermelni saját lakossága számára, ugyanakkor a becslések szerint 2050-re a világ országainak legjobb esetben is csak a fele maradhat önellátó.

Címkék:
élelmiszer, mta, környezetvédelem, fenntarthatóság, élelmiszerbiztonság, termelő, fenntartható, környezettudatos, környezetbarát,