Szomorú látkép ez a magyar gazdaság helyzetéről: ebből nehéz lesz kivánszorogni

Pénzcentrum2023. november 14. 08:30

Magyarország bruttó hazai terméke 2023 III. negyedévében a nyers adatok szerint 0,4, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,3%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján – a gazdaság teljesítménye 0,9%-kal nőtt, véget ért a recesszió.

2023 III. negyedévében a gazdaság teljesítménye a nyers adatok szerint 0,4, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,3%-kal elmaradt az előző év azonos időszakitól. A gazdasági teljesítmény csökkenésében az ipar és a piaci szolgáltatások, utóbbin belül főként a kereskedelem, illetve a tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység visszaesése játszotta a legnagyobb szerepet.

A csökkenést a mezőgazdaság jó teljesítménye mérsékelte. A szolgáltatások hozzáadott értékének mérséklődését részben ellensúlyozta a humánegészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ág jelentős növekedése. Az előző negyedévhez viszonyítva 0,9%-kal nőtt a gazdaság teljesítménye. 2023. I–III. negyedévben a bruttó hazai termék mind a nyers, mind a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 1,2%-kal maradt el az előző év azonos időszakitól.

Címkék:
ksh, gazdaság, kereskedelem, adatok, ipar, tudomány, negyedév, műszaki, 2023,