Nem áll meg a lejtőn a magyar ipar: mi állhat a sokkoló számok mögött?

Pénzcentrum2023. november 13. 09:15

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 6,0, az előző hónaphoz képest 1,8%-kal csökkent az építőipari termelés volumene - közölte tájékoztatójában a KSH. Az ipari termelés 7,3%-kal csökkent, viszont a gépipari alágak többségében nőtt a kibocsátás.

2023 szeptemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,0%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 9,5%-kal csökkent, az egyéb építményeké 0,4%-kal nőtt. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,8%-kal kisebb volt az augusztusinál. 2023 III. negyedévében az építőipar termelői árai 13,1%-kal nőttek az előző év azonos időszakához mérten.

A két építményfőcsoport szerinti termelés ellentétesen alakult, az épületeké 9,5%-kal csökkent, az egyéb építményeké 0,4%-kal nőtt. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 19,8, az egyéb építmények építésében 3,7%-kal nagyobb volt a termelés. A legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 24,2%-kal visszaesett.

A megkötött új szerződések volumene 32,0%-kal csökkent. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 43,9, az egyéb építmények építésére vonatkozó szerződések volumene 2,7%-kal esett vissza. Az építőipari vállalkozások szeptember végi szerződésállományának volumene 30,6%-kal elmaradt a 2022. szeptember végitől, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 13,4, az egyéb építményekre vonatkozóké 42,6%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

Az ipari termelés volumene 7,3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,8%-kal csökkent. A feldolgozóipari alágak többségében visszaesést mértünk, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban, valamint a villamos berendezés gyártásában bővült a termelés volumene. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. augusztusinál 1,2%-kal nagyobb volt.

Címkék:
építőipar, építkezés, szerződés, csökkenés, adatok, ipar, termelés, termelékenység,