Erről ennyit, lépett Bulgária: bevezették a gáztranzitdíjat, ezt a magyarok is meg fogják érezni

Világgazdaság2023. november 7. 16:12

A bolgárok keményebben váltották be a fenyegetésüket annál, mint amennyire tartani lehetett tőle: a területükön áthaladó összes gázra kivetették az extra exportvámot, nemcsak az oroszországi eredetűre - írja a Világgazdaság. Már küldözgetik a kereskedőknek vaskos büntetéssel megfejelt számlákat.

Bulgária megawattóránként 20 levás, úgynevezett energia-hozzájárulást szed a területére érkező és az azon áthaladó, orosz eredetű földgáz minden megawattórája után. A pluszteher magának a gáz árának a negyedét teszi ki, és Magyarországot is keményen sújtja: hazánkba döntően Bulgárián át érkezik az oroszországi földgáz. A magyar piacra szánt gáz esetében az extra számlát a Gazprom kapta, mert az orosz társaság viseli a költségeket, amíg a gáz el nem jut Kiskundorozsmára - írják. Ráadásul hiába vonatkozik csak az orosz eredetű gázra (a cseppfolyósra is) a bolgár parlament által szeptember 28-án elfogadott és október 13-án hatályba lépett törvény, azok a kereskedők is megkapták a magasabb összeg kifizetésére vonatkozó felszólítást, amelyek nem orosz gázt tranzitálnak.

Ha pedig nem fizetnek, a bulgáriai rendszer-üzemeltető akkor is elveszi a szerinte jogosan kért pénzt: tíznapi türelmi idő után lehívja a kereskedők bankgaranciáját. Bár a társaság előzőleg kiküldött a bulgáriai gázvezeték-hálózata használóinak egy felszólítást, amelyben kéri, hogy igazolják a gázuk eredetét. A kereskedők reklamálására azt reagálták, hogy amelyik gázról nem nyilatkoznak, azt alapértelmezésben orosznak tekinti.

A görög kerülőút sem megoldás

A törvény alapján a logikus az lett volna, ha a 20 levás sáp csak a Bulgáriába Szerbia felől, tehát a Török Áramlat irányából érkező orosz gázt sújtaná. A Bulgaztranszgaz azonban piaci a lap értesülése szerint minden tranzitot büntet. Így például azt a szállítást is, amely Görögország felől érkezik a hálózatába, és Szerbiába tart.

Címkék:
gáz, energia, gazdaság, oroszország, földgáz, orosz, földgázfogyasztás, kereskedők, bulgária, orosz-ukrán háború, földgáz ára,