Őrület, ami ebben a magyar megyében folyik: tényleg ennyit keresnek a melósok 2023-ban?!

HelloVidék2023. október 26. 08:16

A HelloVidék idén is górcső alá a magyar megyéket: sorozatuk legújabb részében Heves megye legfontosabb változásaink járt utána a lap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján.

Heves megye az Észak-Magyarországi Régióban található, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye határolja. A megye területe 3637,25 km², székhelye Eger, egyben egyetlen megyei jogú városa. A megye rendkívül változatos tájakkal rendelkezik: északi része a Mátra és a Bükk hegyvidéki, míg déli része síkság jellegű.

A lakosság foglalkoztatottságát tekintve 2023 II. negyedévében Heves vármegyében a 15–64 éves népességből az egy évvel korábbinál 2,7 ezer fővel többen, 129 ezren voltak jelen foglalkoztatottként a munkaerőpiacon. A munkanélküliek 4 ezer fős száma 0,5 ezer fővel meghaladta a 2022. II. negyedévit, ennek következtében a gazdaságilag aktív népesség 3,2 ezer fővel bővült, az aktivitási arány 74,2%‑ot tett ki.

Ezzel párhuzamosan a foglalkoztatási ráta is nőtt: 1,9 százalékponttal, 71,9 százalékra az egy évvel korábbihoz képest. Ennek ellenére a ráta elmarad az országos átlagtól (74,7 százalék). Ráadásul fizetések terén sem áll olyan jól a megye: a teljes munkaidőben alkalmazásban állók kedvezmények nélkül számolt havi nettó átlagkeresete – a közfoglalkoztatottakéval együtt – az egy évvel korábbihoz képest 15,4%‑kal, 341 ezer forintra nőtt. Ezzel folytatódott a korábbi időszakok emelkedő tendenciája.

Ezzel a havi nettó átlagkeresetek a versenyszférában 359 ezer forintra, míg a költségvetési szférában 297 ezer forintra nőttek.

Címkék:
átlagkereset, gazdaság, kereset, keresetek, magyar, megye, nettó, megyeszékhely,