Új adót vetnek ki 2024-ben Magyarországon: a lényeg az apróbetűkben lett elrejtve

Pénzcentrum2023. október 20. 09:31

A kormány közzétette a globális minimumadóról szóló törvénytervezetét, mely a multinacionális és nagyobb belföldi vállalatoknak jelent majd adófizetési kötelezettséget. A közterhet azoknak a cégeknek kell majd fizetniük 2024-től, amelyek konszolidált árbevétele eléri vagy meghaladja a 750 millió eurót.

Szerdán a kormány társadalmi egyeztetésre közzétette a globális minimumadóról szóló törvény tervezetét, és bár még vannak nyitott kérdések, sok fontos dátum már ismert – közölte egy webináriumon Juhász Gergely, a PwC nemzetközi adószolgáltatások területének vezetője. A szakember szerint négy dátumot érdemes megjegyezni:

  • 2024: ekkortól élnek a minimumadó-szabályok;
  • 2026: az év végéig lesz lehetőség arra, hogy könnyített módon számolják ki a minimumadót, adminisztratív egyszerűsítések lehetőségével;
  • 2027: az év végéig lesz lehetőség arra, hogy a nagy méretű, de kizárólag belföldön jelen lévő vállalatok, illetve a kezdő nemzetközi vállalkozások, akik legfeljebb 6 országban vannak jelen, hogy mentesüljenek részben vagy egészben a szabályrendszer alól;
  • 2021. november 30.: az OECD ettől az időponttól már figyeli azt, hogy milyen tranzakciókat hajtanak végre a vállalkozások.

Juhász Gergely kiemelte: a jogszabálytervezetet az Országgyűlésnek még meg kell tárgyalnia, de az biztos már, hogy Magyarország 2024-től bevezeti a szabályozást a 750 millió euró vagy annál magasabb konszolidált bevételű cégekre.

A 750 millió euró "határán" mozgó cégek számára is azt javasolja, kezdjenek el tájékozódni az ügyben, mert bár lehet, hogy valaki csak 2030-ban fog a minimumadó hatálya alá esni, de a tranzakciók ügyében akkor is vissza kell tudnia nyúlnia 2021. november 30-ig.

Korábban megírtuk, hogy bár a kormány tavaly még vétóval fenyegetett a minimumadó miatt, mostanra azonban egy, az ország versenyképességét javító eszközként tekint rá, és plusz 96 milliárd forint bevételt remél belőle a költségvetésnek. Igaz, épp a vétófenyegetéssel érték el, hogy az iparűzési adó beleszámítson, így sokkal kisebb hatása lesz.

Címkék:
kormány, adó, költségvetés, gazdaság, nagyvállalat, pwc, multik, közteher, adóbevétel, minimumadó,