Döbbenetes változás jön a személyigazolványoknál: első körben 1 millió magyart érinthet az átalakulás

MTI2023. október 19. 18:44

Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter bejelentette, hogy jövő július és szeptember között indulhat el a Digitális állampolgárság program, aminek segítségével az azonosítás, az igazolvány és az állam is a mobiltelefonunkba költözhet.

Jövő július és szeptember között indulhat el a Digitális állampolgárság program, aminek a lényege, hogy mostantól a telefonunk segítségével is tudjuk magunkat majd igazolni – jelentette be Rogán Antal, aki szerint ezzel a lépéssel azt a trendet követi az állam, hogy ma már az emberek a világ ügyeit a mobiltelefonjukon keresztül közelítik meg.

Felhasználói oldalról azért lesz jó digitális állampolgárnak lenni, mert akkor az érintett a telefonjával bármikor igazolhatja személyazonosságát. Ráadásul egy gombnyomással rendezheti a fizetnivalóit az állam felé, egy központi mobilalkalmazáson keresztül – idézte a minisztert az MTI.

Rogán elmondta, hogy arra számítanak a lépéssel, hogy jövőre körülbelül 1 millió, míg 2025-re már 3-5 millió felhasználója lesz majd a programnak. Kitért rá, hogy az új rendszerben kétféle ügyintézési típus lesz majd elérhető. Az egyik az életesemény alapú, a másik pedig az e-Papír. Utóbbit ezzel párhuzamosan teljesen meg fogják újítani. Az életesemény alapú ügyintézés esetében a leggyakoribb ügyek a születéssel és az autóátírással függnek össze, így ez a két funkció a tervek szerint már 2 év múlva, 2025-bel elérhetővé válhat.

Címkék:
digitális, állam, rogán, gazdaság, szeptember, jövő, millió, program, július, állampolgárság, digitális forradalom,