Brutálisan csökken Budapest lakossága: mi elől menekülnek ennyire az emberek?

Telex2023. október 17. 09:01

Budapest több kerületében is át kell rajzolni az egyéni választókerületeket a jövő júniusi önkormányzati választás előtt, a lakosságszám csökkenése miatt ugyanis kevesebb képviselői mandátumot osztanak ki - írja a Telex, egy a birtokukba került dokumentum alapján

A Belügyminisztérium múlt héten küldte el a Nemzeti Választási Irodának (NVI) a szeptember elsejei lakosságszám–adatokat. Ezeket az adatokat az NVI közleménye szerint továbbították a helyi és területi választási irodák vezetőinek, a jegyzőknek. A jegyzőknek október végéig kell hivatalosan meghatározniuk a jövő évi önkormányzati választás után felálló képviselő-testületek létszámát.

Ennek a meghatározását törvény írja elő:

  • A 10 ezernél nagyobb lakosú településeken és a fővárosi kerületekben egyéni választókerületben vagy kompenzációs listán juthat mandátumhoz egy képviselő5 ezer lakosig 8 egyéni választókerületi és 3 kompenzációs listás mandátumról,
  • 50 ezer lakosig 10 egyéni választókerületi és 4 kompenzációs listás mandátumról,
  • 75 ezer lakosig 12 egyéni választókerületi és 5 kompenzációs listás mandátumról,
  • 100 ezer lakosig pedig 14 egyéni választókerületi és 6 kompenzációs listás mandátumról dönthetnek a választók.

100 ezernél nagyobb településeken vagy kerületekben minden további 10 ezer lakos után eggyel nő az egyéni választókerületben, és minden további 25 ezer lakos után eggyel a kompenzációs listán választott képviselők száma.

A Telex birtokába került dokumentumok szerint a 2019-es választásokhoz képest idénre, 11-el kevesebb képviselő dolgozhat. 5 kerület esetén láthatunk a fenti lista alapján szignifikáns változásokat, az I. és at V. kerület esetén a lakosság 2019-hez képest 25 ezer alá csökkent. Valamint a XI., XIV. és XV. kerületek esetén láthatunk még nagyobb lakosság csökkenést. 

Címkék:
gazdaság, törvény, szavazás, választás, nemzeti választási iroda,