Tovább zuhan a szakadékban a magyar építőipar: nagyon lehangoló számok érkeztek

Pénzcentrum2023. október 16. 18:46

2023 augusztusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 0,5%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 7,6%-kal csökkent, az egyéb építményeké 13,6%-kal nőtt. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 5,0%-kal kisebb volt a júliusinál.

2023 augusztusában az előző év azonos hónapjához képest a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult, az épületeké 7,6%-kal csökkent, az egyéb építményeké 13,6%-kal nőtt az előző évi, alacsony bázishoz képest.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 2,0, az egyéb építmények építésében 17,4%-kal nagyobb volt a termelés. A speciális szaképítés termelése 10,6%-kal kisebb lett. A megkötött új szerződések volumene 31,9%-kal bővült. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 22,3%-kal emelkedett, az ipari épületekre kötött nagyértékű szerződéseknek köszönhetően. Az egyéb építmények építésére vonatkozó szerződések volumene 46,6%-kal nagyobb volt a 2022. augusztusi, alacsony bázisnál.

Az építőipari vállalkozások augusztus végi szerződésállományának volumene 23,9%-kal elmaradt a 2022. augusztus végitől, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 4,9%-kal magasabb, az egyéb építményekre vonatkozóké 40,6%-kal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

2023 első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 4,7%-kal csökkent.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
építőipar, gazdaság, termelés,