Ketyeg a bírság-bomba: a jövőben már ezt is milliókra büntethetnek Magyarországon

Pénzcentrum2023. október 16. 09:30

A jövőben bírságolni fogja a KSH azokat az adatközlőket, akik késedelmesen, vagy egyáltalán nem küldik be a kötelező adatokat. Kincses Áron, a KSH elnöke közölte, a bírság összege a kétmillió forintot is elérheti.

Nem minden adatközlő küld adatokat a Központi Statisztikai Hivatalnak, ezért a jövőben nem kizárt, hogy a KSH él a bírságolás törvényi lehetőségével - írja az Infostart. Kincses Áron, a KSH elnöke közölte, sokszor nem megfelelő az adatszolgáltatói fegyelem, vagyis nem érkeznek be időben az adatok, ezért a KSH élni fog a bírságolás lehetőségével - írja az Infostart.

Az adatközlők többek között a gazdálkodó és non-profit szervezetek, valamint az önkormányzatok, de bizonyos árbevétel felett a cégeknek is kötelező adatokat szolgáltatniuk. Kincses Áron kifejtette, a bírság összege a kétmillió forintot is elérheti. A statisztikai hivatal egy 2008-as, úgynevezett TEÁOR-listát használ a gazdasági tevékenységek egységes statisztikai osztályozására, ez azonban az uniós szabályoknak megfelelően 2025-től frissülni fog.

A KSH elnöke a tervezett változások között említette azt is, hogy várhatóan módosul a GDP-adat nyilvánossá tétele is, az eddigi 45 helyett már 30 napra közzéteszi a hivatal a gazdaság negyedéves teljesítményadatát. Ennek indulása 2024-ben várható.

Címkék:
kötelező, bírság, büntetés, ksh, gazdaság, statisztika, adatok, statisztikák, adatszolgáltatás,