Zsiday Viktor: kínai tévúton a magyar gazdaság, eljött a tervutasítások kora

Pénzcentrum2023. október 4. 11:31

Zsiday Viktor közgazdász szerint a magyar gazdaságpolitika a kínaihoz hasonló útra lépett: a szelíd vagy kevésbé szelíd rábeszélés lett az új módszer, ami a tervutasításos gazdaság puhább változata.

A kínaihoz hasonló útra lépett a magyar gazdaságpolitika Zsiday Viktor szerint, miután az uniós elvárások miatt az ad-hoc „extraprofit” adók nem fenntarthatóak, a szelíd vagy kevésbé szelíd rábeszélés lett az új módszer, ami a tervutasításos gazdaság puhább változata. Szerinte Kínában a gazdasági növekedési célok érdekében megmondják a bankoknak, hogy kinek, mennyit, milyen kamatok mellett kell hitelezni, és úgy tűnik, itt is erre történik kísérlet.

Mint írja, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter belengette ugyan a bankadót, de jelezte a bankoknak, hogy jobban járnak, ha helyett olcsóbban hiteleznek, a Moltól pedig nagyjából hasonlóan alacsonyabb üzemanyagárakat várnak el.

Ez egy államvezérelte, részben tervutasításos kapitalizmus, ahol a céges érdekeket az állam által diktált közösségi érdekek bármikor felülírhatják – véli Zsiday, hozzátéve: az állami szabályozónak/tervezőnek nem kell törvényt hoznia, elég ha felhívja a nagyvállalatok vezetőit, és elmondja, hogy mit „szeretne”, felvillantva, hogy rosszabbul is járhatnak.

Kínával ellentétben azonban a magyar gazdaságpolitika nem hosszú távra, hanem 1-2 évre optimalizál, a túlfűtött gazdaságban pedig egyre nő a baleset veszélye. Magasabb inflációs és kamatkörnyezet maradhat a következő években idehaza – zárja gondolatait.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Címlapi kép: MTI/Bruzák Noémi

Címkék:
bankadó, gazdaság, kína, közgazdász, pénzpiac, zsiday viktor, tervgazdaság,