Konténeriskola, kontérnerlakás, konténerbörtön: itt tart Magyarország 2023 őszén

HelloVidék2023. október 3. 08:02

A kormány még 2016-ban ígért nagyszabású börtönépítési programot a túlzsúfoltság enyhítésére. Az ügy előzménye akkor az volt, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságán több száz elítélt perelte be a magyar államot az embertelen börtönviszonyok miatt - írja a HelloVidék. Eredetileg Kunmadarason 1000, Békésen, Hevesen, Komádiban, Ózdon, Kemecsén, Csengeren és Komlón 500-500 ember elhelyezésére szolgáló börtön építését tervezték: 46 milliárdos büdzsével 2018 nyaráig európai normáknak megfelelő, korszerű börtönök épültek volna. A beruházásokból azonban nem lett semmi, a legutolsó hírek szerint a kormány a már meglévő börtönöket tervezi bővíteni, leginkább könnyűszerkezetes konténerépületekkel.

Az eredetileg tervezett új börtönök közül egyedül a román határhoz közeli, csengeri beruházás maradt a listán, és úgy tűnik, itt hamarosan valóban lehet büntetés-végrehajtási intézet. A lap érdeklódött a BvOP Kommunikációs Főosztályánál, hogy áll a hazai börtönfelújítási program, hogy állnak a futó projektek, de választ nem kapott. Ami viszont biztosan épült: konténerbörtönök és új épületszárnyak létesültek Állampusztán, Pálhalmán, Sopronkőhidán, Szegeden, Tökölön, Baracskán, Veszprémben, Kiskunhalason, Tiszalökön és Miskolcon.

Az elmaradt beruházások miatt a többszáz, jól fizető munkahelytől estek el az érintett települések, miközben számos önkormányzat több tíz- vagy akár százmillió forintot áldozott a kijelölt területek közművesítésére. A munkavállalók jelentős része leszerelt, hiába fordítottak a képzésükre milliókat. Az államnak átadott területekkel az önkormányzatok egyelőre semmit sem kezdhettek - írja a lap.

A teljes cikk a hazai büntetés-végrahjtás helyzetéről a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
büntetés, magyarország, börtön, büntetés-végrehajtás, bvop, börtönök, hellovidék, bv,