Eddig tartott a globalizáció? Rezeg a léc: ezek az országok lehetnek a nagy vesztesei a széthullásnak

MTI2023. október 2. 18:17

Újra kellene gondolni a globalizációt a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) főigazgatója szerint, mert a jelenlegi folyamatok a világkereskedelmi forgalom széttöredezéséhez vezetnek és veszélyeztetik a fejlődő országokban beindult növekedést. Ngozi Okonjo-Iweala, a WTO főigazgatója egy hétfői genfi rendezvényen úgy fogalmazott, hogy "vannak korai jelei" a globális árucsere forgalom széthullásának, ami "még nem nagymértékű" ugyan, de egy "veszélyes tendencia" kialakulását jelzi, ami végül "nagyon költségesnek" bizonyulhat.

A WTO főigazgatója olyan kialakulóban lévő tendenciákra hívta fel a figyelmet, mint például a "friendshoring", vagyis az üzleti érdekeltségek áthelyezése a hasonló világnézeti értékeket valló "baráti" országokba. Ilyen folyamat például a nyugati cégek kivonulása Kínából attól tartva, hogy egy, a Tajvannal kialakult katonai konfliktus esetén a Nyugat hasonló szankciókkal sújtaná Kínát, mint Ukrajna miatt Oroszországot.

Hasonlóan káros folyamatnak nevezte a WTO vezetője a "reshoring"-ot, ami alatt a feldolgozóipari üzemek visszatelepítése értendő a feltörekvő régiókból az iparosodott országokba. A folyamatok miatt a német Bundesbank szerint is veszíthet az erejéből a feltörekvő térségek növekedéséhez már hosszú ideje katalizátorként szolgáló globalizációs folyamat.

Címkék:
kereskedelem, forgalom, országok, globális, feltörekvő, globalizáció, wto,