Kijött a rendelet: lefelezte a kormány a gázárakat

Portfolio2023. szeptember 30. 14:03

A péntek reggeli energiaügyi minisztériumi közleménnyel összhangban a péntek este megjelent rendelettel tényleg lefelezte a kormány az október 1-től induló gázévben a távhőtermeléshez szükséges gázárakat. Ez tehát azt jelenti, hogy a korábban jelzett harmadával csökkentés helyett felezést hajtott végre a távhőtermeléshez szükséges gázértékesítés, illetve a vállalati és önkormányzati ügyfelek felé értékesített távhő esetén a kormány - írja a Portfolio.

A péntek esti Magyar Közlönyben közzétett 20/2023. (IX. 29.) EM rendelet három táblázatos mellékletet tartalmaz, és ezek jellemzően (átlagosan) tényleg felezést írnak elő az egyes távhőszolgáltatók felé felszámítható gázárak tekintetében, mégpedig az alábbi módon:

  • A miniszteri rendelet első melléklete átírta az 50/2011. (IX. 30.) NFM rendeletet, és az új mellékletben az egyes erőművek számára értékesítendő hődíjak (Ft/GJ) jellemzően kb. tényleg megfeleződnek október 1-től az eddig hatályos díjakhoz képest.
  • A második melléklet a Külön Kezelt Intézményeknek, lényegében az önkormányzatoknak és a vállalatoknak értékesített távhő hődíja kapcsán ír elő (nagyjából) felezést.
  • A harmadik melléklet pedig a távhőszolgáltatók esetében októbertől alkalmazandó támogatási mértékeket tartalmazza, átírva az 51/2011. (IX. 30.) NFM rendeletet, így egyrészt a fix összegű havi támogatás mértéke módosul, másrészt a lakosságnak nyújtott távhő után kapott fajlagos támogatás mértéke.
 
Címkék:
energia, támogatás, távhő, gázár, energiaügyi minisztérium,