MNB: A szigorú monetáris politikának beérett a gyümölcse

Pénzcentrum2023. szeptember 28. 10:19

Beérett a gyümölcse a szigorú monetáris politikának - hangzott el az MNB Inflációs jelentését bemutató sajtótájékoztatón. Az éves fogyasztóiár-index 17,9 százalékos lehet a jegybank szerint, ami továbbra is elfogadhatatlanul magas. Jövőre azonban a dezinflációs folyamatot lassító folyamatok várhatóak majd, így a fogyasztóiár-index csak 2025-ben térhet vissza az MNB toleranciasávjába.  

Magyarország makrogazdasági kilátásait és a jegybank új Inflációs jelentését online sajtótájékoztató keretében mutatta be Baksay Gergely, az MNB főközgazdásza, ügyvezető igazgatója valamint Balatoni András, az MNB igazgatója.

A prezentációt tartó Balatoni András elmondta, hogy a szigorú monetáris politikának "beérett a gyümölcse", csökkentek a nyersanyagárak, megindult a dezinfláció. Az év végére 7-8 százalék körülre csökken a fogyasztóiár-index, az éves árindex 17,9 százalékos, a nyugdíjas árindex 18,5 százalékos lesz.

Ez azonban továbbra is elfogadhatatlanul magas fogyasztóiár-index, folytatódnia kell a dezinflációnak.

2024-ben lesznek a dezinflációs folyamatot lassító folyamatok: a bázishatás kifutása és az adóintézkedések. A fogyasztóiár-index várhatóan csak 2025-ben fog visszatérni az MNB inflációs célsávjába (a jegybanki inflációs cél 3 százalék). Az iparcikkek és a feldolgozott élelmiszerek árindexének mérséklődése eredményezték nagyjából a dezinfláció 75 százalékát.

A reálbérek már emelkedhetnek az év utolsó hónapjaiban - mondta el Balatoni András. Az év végére már a GDP növekedése is várható az MNB igazgatója szerint.

A munkanélküliségi ráta valószínűleg csökkeni fog.

Kedvező fordulat bontakozik ki a piaci szolgáltatások árindexében: mostanra ott is csökkenés figyelhető meg. Ez részben azzal is magyarázható, hogy csökkent a hazai fogyasztás mértéke.

Ezek mind-mind fegyelmezőleg hatnak az árazási magatartásra

- mondta el Balatoni András.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sok termék esetében hó/hó alapon már árcsökkenés figyelhető meg. A teljes fogyasztói kosárnak az egyharmadában már mérséklődik az árszint. Mindez azt eredményezi, hogy a fogyasztói kosár 75 százalékának már csökken az inflációja.

A kőolaj világpiaci árának emelkedése erőteljesen éreztette a hatását itthon is, mindez szintén lassította a dezinflációs folyamatot.

Az inflációnak továbbra is magas a profittartalma.

A GDP növekedésében fontos szerepet fog játszani a mezőgazdaság - hangzott el az előadás során.

2022-ben már csökkentek a reálbérek Magyarországon, ám a jegybanknál úgy számolnak, hogy szeptembertől ismét emelkedni fognak. Kérdés azonban, hogy ezt milyen gyorsan fogja lekövetni a fogyasztás emelkedése. Balatoni András szerint csak 2024-től várható, hogy a belföldi fogyasztás is emelkedni kezd.

A gazdaság helyzetével kapcsolatban elhangzott, hogy 2024-ben már kiegyensúlyozott szerkezetű gazdasági növekedés várható.

A költségvetési egyenleggel kapcsolatban Balatoni elmondta, hogy 2023-ban a deficit a GDP 5,2 százaléka lehet, meghaladva a 3,9 százalékos célt. Hozzátette azonban, hogy a hiány pontos mértékét nagyban befolyásolja a kiadások év végi kontrollja.

Címkék:
mnb, jegybank, központi bank, sajtótájékoztató,