Meghozta legújabb döntését az alapkamatról a jegybank

MTI2023. szeptember 26. 14:10

 A monetáris tanács nem változtatott az alapkamat 13,0 százalékos szintjén keddi kamatdöntő ülésén, tovább szűkítette viszont a kamatfolyosót, amelynek alsó széle 50  bázisponttal 12,00  százalékra, felső széle 16,5 százalékról 250 bázisponttal, 14,0 százalékra csökken.

Az MNB tavaly szeptember 27-én emelte meg utoljára az alapkamatot, 125 bázisponttal 13,0 százalékra, és az ülést követően bejelentette az alapkamatemelési-ciklus leállítását.

A monetáris szigorítás ugyanakkor októberben más eszközökkel folytatódott. Az MNB rendkívüli bejelentéssel megemelte a rendszeresen megtartott, egynapos jegybanki betéti tenderek kamatát 18 százalékra, majd májustól minden kamatdöntő ülésen 100 bázisponttal csökkentette.

Délután három órakor jelenik meg a jegybank szokásos közleménye az indoklással. Vélhetően csak ebben szerepel majd konkrétan az irányadó kamat újabb 100 bázispontos csökkentése, azonban a kamatfolyosó fenti módosítása után ez szinte biztosra vehető. Emellett a közleményben számolhatnak be a monetáris politikai eszköztár esetleges egyszerűsítéséről. Itt a fő kérdés az lesz, hogy mi lesz az eddigi irányadó eszközzel, az egynapos jegybanki betéttel, hogyan teszik újra irányadóvá az alapkamatot - írja a Portfolio.

Az MNB tavaly október közepén a forint fékezhetetlen esését látva emelte meg 500 bázisponttal 18 százalékra az irányadó kamatot azt követően, hogy egy évvel ezelőtt, 2022 szeptemberében lezárta az alapkamat emelését. Ezt a 18 százalékos irányadó kamatot májusban kezdte el vágni a jegybank, így érhet most össze a lét kamatszint. Vagyis a 13 százalékos irányadó kamatszinttel most ugyanoda érhetünk vissza, ahol egy éve voltunk, csak közben a gazdaság elszenvedte az extrém magas kamatkörnyezet következményeit.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az MNB a közleménnyel egyidőben teszi közzé friss GDP- és inflációs prognózisát, melyet szintén ma tárgyalt a Monetáris Tanács az inflációs jelentés keretében. És ha ez még nem lenne elég izgalom, szintén három órától háttérbeszélgetést tart a mai döntés(ek) hátteréről Virág Barnabás, az MNB alelnöke.

Címkék:
mnb, alapkamat, jegybank, jegybanki alapkamat, tanács, monetáris tanács, monetáris politika, alapkamat emelés,