Épül már a magyar hadiipar: ezeken a településeken nyitnak fontos gyárakat hamarosan

HelloVidék2023. szeptember 19. 08:12

Az utóbbi években megsokasodtak a hazai hadiipari beruházásokról szóló bejelentések - írja a HelloVidék. Ezek szerint Magyarországon 6 új hadiüzem áll hadrendbe, ezek az üzemek más-más termékeket fognak előállítani. A lap összegyűjtötte, hol milyen gyárat nyitnak hamarosan.

Zalaegerszegen, a Rheinmetall saját fejlesztésű Lynx gyalogsági harci járműveit fogják gyártani, ez a piacon az egyik legmodernebb harci jármű. 172 darab Lynx készül a Magyar Honvédség megrendelésére. A zalai megyeszékhelyen már beindult a sorozatgyártás, évi 45 darabos kapacitással terveznek, valamint a hazai igények kielégítése mellett nemzetközi piacra is szánják majd az itt készült modelleket.

Kaposváron a tűzoltó tömlőket gyártó BM Heros gyárának már meglévő kapacitását kihasználva, sőt azt kibővítve kezdi meg a termelést a Rheinmetall. Az üzemben a Nurol Makina liszensze alapján fognak páncélozott járműveket, pontosabban Gidran 4X4-eket gyártani. A kezdetekben még a Törökországból érkező járművekbe fognak rádiótechnikai, elektrotechnikai eszközöket beszerelni, valamint fegyverzettel ellátni, a későbbiekben pedig a teljes összeszerelési folyamat ellátása a cél.

Várpalotán két üzem is nyílik, az egyik gyár a Rheinmetall lőszergyártó üzeme lesz, ahol szinte az összes hazai harci járműhöz és harckocsihoz fognak lőszert gyártani. A másik üzem a Hirtenberger Defence Systems-hez köthető, ez egy magyar tulajdonba került osztrák vállalat, akik aknavetők gyártására szakosodtak. 

Nyírteleken pedig a Rheinmetall radargyárat létesít itt, ahol a Carpatia Sat Zrt.-vel együttműködve a Rheinmetall Canada és az izraeli IAI ELTA nevű cég ELM-2084 radarjait gyártják majd. A Honvédség 11 ELM-2084-et rendelt be magának, ezzel is modernizálva radarállományát.

Gyulán pedig helikopter alkatrészgyár nyílik, melyet nem a honvédségi rendelésekre hozták kifejezetten létre, csupán egy-egy komponens legyártására, sőt még csak nem is a Rheinmetallhoz tartozik, hanem az Airbushoz. Ugyanakkor kötődik a honvédségi helikopterek beszerzéséhez, mivel a Honvédség modernizálás miatt rendelt Airbus H145-M könnyű és H225-M közepes többcélú helikoptereket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Kiskunfélegyházán pedig kézifegyvergyártás indul. Itt is már zajlik a sorozatgyártás, cseh liszenszek alapján készülnek itt gépkarabélyok, géppisztolyok és maroklőfegyverek, azaz pisztolyok. Ezeket nem csak a hadseregbe rendszeresítik, hanem más fegyveres alakulatoknál is, mint például a rendőrség.

A teljes cikk a magyarországi hadiipar állapotáról és annak várható gazdasági hatásairól a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
gyár, magyarország, gazdaság, honvédség, üzem, gyártás, ipar, hadsereg, haditechnika,