Hiába lett jóval olcsóbb az orosz gáz, marad a rezsiemelés: elképesztő, mennyit fizet Moszkvának Magyarország

Pénzcentrum2023. szeptember 13. 08:49

Bezuhant az orosz gáz ára, viszont Európán belül Magyarországra érkezett a legdrágábban. Számítások szerint májusban és júniusban 200 forint alatt volt a köbméterenkénti import gázár. Viszont ez még mindig kevés ahhoz, hogy eltöröljék a rezsiemelést.

Sokat esett az elmúlt hónapokban az orosz gáz ára, de a G7 szerint az elérhető adatok alapján az uniós országok közül az elmúlt időszakban Magyarországra érkezett a legdrágábban. Ősszel az egy évvel korábbihoz képest hatod-hetedáron érkezhet az orosz gáz Magyarországra. A behozatal már az elmúlt hónapokban is jóval olcsóbb volt, mint 2022-ben, és a lap számításai szerint ez a következő hónapokban is így marad. Májusban és júniusban köbméterenként 200 forint alatt volt az orosz import gáz átlagára, amire két éve nem volt példa.

A lap megjegyzi azonban, hogy nincs ok abban bízni, hogy a kormány eltörölné a rezsiemelést. A tőzsdei átlagár augusztusban a hetede volt az egy évvel korábbinak, a krízis előtt megszokott szintnek azonban ez még mindig nagyjából a duplája, a járványidőszak mélypontjánál pedig hétszer magasabb.

Címkék:
otthon, gáz, rezsi, gázszámla, rezsicsökkentés, oroszország, földgáz, orosz, rezsiemelés,