Újabb részletek derültek ki a Balatonba zuhant helikopterről: szakértő elemezte a tragédiát

Pénzcentrum2023. szeptember 9. 18:31

Egy helikopterpilóta, aki egyben szerelőként is dolgozik most elemezte a Balatonba zuhant rendőrségi helikopterről készült felvételeket. A szakértő szerint könnyen megelőzhető lett volna a baleset.

Pénteken tartott sajtótájékoztatót a Balatonba zuhant gépről az Országos Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Gál Kristóf, ahol elmondta, hogy a baleset körülményeit vizsgálják, azonban a helikopter lezuhanásának oka még ismeretlen. A szóvivő ekkor elmondta, hogy a pilóták, a helikopter és a körülmények között nem találtak eddig olyan összefüggést, ami magyarázatot adhatna a balesetre.

Amíg a vizsgálatok folynak a Telex egy helikopterpilóta segítségével elemezte a zuhanás pillanatait. A felvétel alapján az egyébként szerelőként is dolgozó szakember elmondta, hogy a farokrotor hibájára lehet gyanakodni ebben az esetben.

Erre utal, hogy miközben a hajtómű hallhatóan működött, a gép váratlanul irányíthatatlanná vált. Bár feltehető, hogy a pilóta volt képes kompenzálni a palástfordulónál fellépő első stabilitásvesztést, ha valóban a farokrotor irányíthatósága, esetleg hajtása szűnt meg, ahogy ezt többen feltételezik, azt szinte lehetetlen volt géptörés nélkül megoldani

– fejtette ki a pilóta, hozzátéve, hogy a helikopteren utazó rendőröknek hatalmas szerencséjük volt, hogy a helikopter ilyen kis magasságról hasra érkezett a tóba. Ellenkező esetben, ha például szilárd talajon csapódik be, vagy esetleg az oldalára borul, akár a főrotor leszakadása is halálos következményekkel járhatott volna.

Címkék:
Balaton, baleset, gazdaság, pilóta, helikopter,