Átírta a korábbi tervét a kormány: 700 milliárd forinttal több pénzre lesz szüksége idén Magyarországnak

Pénzcentrum2023. szeptember 4. 18:50

Az ÁKK módosította a 2023. évi finanszírozási tervét 4 113 milliárd forintos, módosított nettó finanszírozási igény figyelembe vételével. A lakossági értékesítés vártnál kedvezőbb alakulása, valamint a diszkontkincstárjegy (DKJ) iránti kereslet hatására kialakult többletlikviditás lehetővé tette a forintkötvényekre vonatkozó terv csökkentését – olvasható az adósságkezelő közleményében. A deviza finanszírozási terv emelése a 2024-ben esedékes devizakötvény lejáratok közel félmilliárd dollár értékben történő előfinanszírozását, továbbá a nemzetközi bizonytalanságból fakadó kockázatok mérséklését célozza – teszik hozzá.

Az érdekesség az első mondatban rejlik - írja a Portfolio, ugyanis eredetileg 3409 milliárd forintos finanszírozási igénnyel számolt az adósságkezelő, ezt emelte most meg 700 milliárd forinttal, ami a GDP nagyjából 0,9 százaléka.

Arra egyelőre nincs válasz a lap szerint, miért volt szükség a finanszírozási igény megemelésére, hiszen a költségvetés bizonytalan helyzetére ugyan sokan sokszor felhívták már a figyelmet, de a 3,9 százalékos kormányzati hiánycél nem módosult eddig hivatalosan. Persze ez ESA (eredményszemléletű) hiányt jelent, ettől a pénzforgalmi hiány eltérhet, de az esetek többségében a kettő együtt jár. A magasabb finanszírozási igény jellemzően két dolgot szokott jelenteni:

  • Magasabb pénzforgalmi hiánnyal számol a kormány
  • Több tartalékot akar képezni az év végén

Azt egyelőre nem tudják a laő elemzői, most melyik eshetőség áll fenn. Ugyanakkor az összeg árulkodó lehet, hiszen az idén 408 forintos euróárfolyam mellett 900 milliárd forintos uniós forrással számolt a kormány a költségvetésben, a forint erősödése miatt ez a jelenlegi (385-ös) árfolyam mellett már csak 770 milliárd lenne. Vagyis a finanszírozási igény 700 milliárd forintos megemelése könnyen jelentheti azt, hogy a kormány sem számol már az idén uniós pénzekkel (kohéziós és rrf-forrásokkal).

 

Címkék:
kormány, forint, költségvetés, ákk, milliárd,